« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
PRIZNANJE

Zagrepčanka godine je prof. dr. Mirjana Krizmanić

Zasluga za dugogodišnje javno djelovanje za doprinos afirmaciji žena u društvu i podizanje kvalitete života građana.

Mirjana Krizmanić
Mirjana Krizmanić (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Tatjana Holjevac

,

zagrepčanka godine

,

položaj žena u društvu

,

gradska skupština zagreb

,

Mirjana Krizmanić

,

kvaliteta života

,

civilno društvo

,

Milan Bandić

Nagradu Zagrepčanka godine, koju Gradska skupština Grada Zagreba dodjeljuje u prigodi Međunarodnog dana žena dobila je danas prof. dr. Mirjana Krizmanić.

Nagradu su Mirjani Krizmanić na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici uručili predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nagrada se sastoji od priznanja i novčanog iznosa od 50.000 kuna.

Mirjana Krizmanić rekla je da joj je dobivanje nagrade "velika i čista radost", i to zato što je "došla u ruke članici više manjina, ili višestrukoj članici manjina" - ženskog je roda, umirovljenica i osoba s invaliditetom. Istaknula je da će je nagrada dodatno potaknuti da i dalje ostane angažirana u javnom životu.

Holjevac je istaknula kako "želi da profesorica Krizmanić i dalje svojim oštroumnim i iskrenim zapažanjima, komentarima i prijedlozima političarkama i političarima, kao i građankama i građanima Zagreba pomogne da upravljaju Gradom kako bi život u njemu odgovarao javnim standardima, a Zagreb bio jedan od najljepših glavnih gradova u suvremenoj Europi".

Bandić je profesorici Krizmanić poželio da joj ta "nagrada bude daljnji poticaj za angažman i doprinos razvoju civilnog društva u Zagrebu i Hrvatskoj". Rekao je da izuzetno ozbiljno uzimaju i uzimat će i ubuduće "svako upozorenje građana, intelektualaca kao što je profesorica Krizmanić o tome što misle kad se ponekad povuče loš potez ili loše radi".

Prof. dr. Mirjana Krizmanić spajajući ulogu znanstvenice, sveučilišne nastavnice, psihologinje i društveno aktivne građanke, sudjeluje u promjeni stereotipne percepcije položaja žena u našoj sredini.Umirovljena profesorica Mirjana Krizmanić dobila je nagradu za doprinos afirmaciji žena u društvu dugogodišnjim javnim djelovanjem i za postignute rezultate u podizanju kvalitete života građana Zagreba i Hrvatske. Kao znanstvenica i jedna od prvih profesorica psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu znatno je pridonijela razvoju visokoškolskog obrazovanja te ostvarila izuzetnu ulogu u popularizaciji psihologijske znanstvene misli i društvenoj afirmaciji psihologijske struke.

Jedna je od utemeljiteljica u svijetu poznate Zagrebačke psihologijske škole te Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju.

Objavila je brojne znanstvene radove iz područja eksperimentalne i diferencijalne psihologije te pridonijela razvoju civilnog društva. Kao angažirana intelektualka pisala je o ratu u Hrvatskoj s psihosocijalnog aspekta i o njegovim posljedicama. Sudjeluje u radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i u Urbanističkom savjetu Zelene akcije koji s udrugom Pravo na grad organiziraju javne aktivnosti za sprječavanje devastacije Zagreba. Jedna je od osnivačica humanitarne udruge "Dobrobit" i psihološkog savjetovališta na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. (hina/metro-portal)

08.03.2009. 16:03:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh