« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
VELIKO PRIZNANJE

Zagrebačko sveučilište prvi put među 500 najboljih u svijetu

Prva četiri mjesta drže američka sveučilišta a zagrebačko se našlo u skupini od 401. do 500. mjesta sa ljubljanskim te češkim, mađarskim, poljskim i ruskim sveučilištima

Fotografija vijesti
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

najbolji fakulteti

Na listi 500 najboljih sveučilišta u 2011. godini po prvi puta se našlo i jedno iz Hrvatske, i to ono u Zagrebu, piše Hina. Jiao Tong, sveučilište u Šangaju, ovu listu radi od 2003. godine, a lista se temelji na uspješnosti sveučilišta diljem svijeta.

Prema popisu 500 najboljih od više od 1000 ocijenjenih sveučilišta, prva četiri najbolja u ovoj su godini američka - sveučilišta Harvard i Stanford, Massachsetts Institute of technology (MIT), te kalifornijsko sveučilište Berkeley.

Na petom je mjestu britansko sveučilište Cambridge, dok mjesta od šestog do devetog ponovno zauzimaju američka sveučilišta i to California Institute of Technology, Princeton i Columbia te sveučilište u Chicagu. Prvih deset zaključuje britansko sveučilište Oxford.

Među prvih stotinu najboljih sveučilišta na svijetu našla su se 34 europska, među kojima sveučilišta u Ženevi i u Frankfurtu, koja su prvi put u toj skupini, 57 sveučilišta sa sjevernoameričkog kontinenta od čega četiri kanadska a ostatak iz SAD-a, te pet iz Japana, četiri iz Australije i jedno izraelsko.

Hrvatska se na tome popisu našla u skupini od 401. do 500. mjesta, zajedno sa slovenskim sveučilištem u Ljubljani, koje je već bilo na tom popisu. Uvršteno je i jedno češko sveučilište, te po dva mađarska, poljska i ruska.

Istraživači ukazuju na znatan napredak bliskoistočnih sveučilišta, kao i na broj kineskih, koji je ove godine porastao na 35, od čega su čak tri uvrštena u skupinu dvjesto najboljih u svijetu.

Sveučilišta su rangirana po nizu pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha - broju profesora i bivših studenata dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine starosti, broju članaka objavljenih u znanstvenim časopisima Nature i Science, te broju članaka indeksiranih u Indeksu citiranih znanstvenih radova.

18.08.2011. 17:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh