« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
CCTV

Zagreb se do kraja godine pretvara u London

Gradonačelnik je najavio postavljanje 800 nadzornih kamera do kraja godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Milan Bandić

,

policija

,

sigurnosno stanje

,

Zvonimir Šostar

,

obiteljski zakon

,

nadzorne kamere

,

državni inspektorat

,

stanje sigurnosti

,

kvartovski policajci

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom večerašnje posjete dvojici mladića koji su pretučeni u poslijednjim huliganskim napadima na zagrebačkim ulicama, najavio je da će do kraja godine radi podizanja razine sigurnosti u gradu Zagrebu biti postavljeno 800 nadzornih kamera.  

U najavi je rečeno kako bi na najkritičnijim točkama kroz dva mjeseca, u suradnji s građanima i policijom, trebalo biti postavljeno 250 sigurnosnih kamera.

Koje su to "kritične točke" nije rečeno pa je vjerojatno kako će se one odrediti tijekom spomenute buduće suradnje građana i policije koje je, usput rečeno, takve informacije mogla imati odavno da je u praksi zaživio projekt 'kvartovskih policajaca'.

Pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar, koji je s gradonačelnikom Bandićem posjetio mladiće, najavio je kako će grad financirati državni inspektorat radi bolje provedbe obiteljskog zakona po kojem malodobne osobe nakon 23 sata ne smiju biti vani bez nadzora starijih osoba. 

O kolikom se točno iznosu radi i zašto su potrebna dodatna sredstva kako bi državni inspektorat "bolje provodio obiteljski zakon" također nije pojašnjeno, ali dovoljno je reći kako se svaki prolaznik petkom i subotom navečer s lakoćom može uvjeriti da nije potrebna posebna obuka da se prepozna maloljetnike pod utjecajem alkohola koji se tek oko 23 sata obično počinju 'zagrijavati' za večernji izlazak.

Iako nam nije poznato što točno o provedbi tog zakona kažu statistike inspektorata i MUP-a, činjenica je da se zadnjih godina velika većina huliganskih napada koje su počinili malodobni nasilnici dogodila u sitnim satima, ali se u većini slučajeva zakon koji bi na to djelovao preventivno, nije provodio, a zbog toga su neki nedužni maloljetnici platili glavom i zdravljem.

Sedamnaestogodišnjak kojeg je sinoć oko 22 sata pretukla skupina mladića dobrog je općeg stanja i liječnici očekuju da bi njegove ozljede vrlo brzo mogle biti izliječene, dok je stanje 16-godišnjaka koji je početkom veljače pronađen pretučen u Vukovarskoj ulici nešto teže, ali se iz dana u dan poboljšava.

Bandić je izjavio da će Grad učiniti sve da se podigne razina sigurnosti, a od policije očekuje da što prije privede izgrednike. Policija je sinoć, nakon što je pretučen 17-godišnjak u kafiću u Tkalčićevoj, zatekla osam mladića koji su odgovarali opisu počinitelja i privela ih na obradu.

Problem koji gradonačelniku cijelo vrijeme promiče je da očito od MUP-a očekuje previše po planu osnovne sigurnosti građana jer policija u većini slučajeva nije pokazala da je dorasla tom zadatku. Drugim riječima, ne radi se o nečijem 'zabušavanju' na poslu nego je huligana na žalost puno pa će zato i kamera biti puno.

Je li bitnije da se napravi kvalitetna snimka kao eventualni dokaz ako stvar dođe do suda, ili da se izvršenje kaznenog djela spriječi, možda bi trebalo pitati žrtve dosadašnjih premlaćivanja jer su, za razliku od nekih, sigurno sposobni sagledati problem iz 'šire perspektive'. A hoćete li se osjećati lakše ako vas u netko pretuče 'pod budnim okom kamere' ili u 'privatnosti' mračne ulice možete zaključiti sami.

23.02.2009. 01:10:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh