« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
protiv raka

Zagreb obilježio Dan ružičaste vrpce

Tradicionalna šetnja, deseti put u Hrvatskoj, posvećena je ranom otkrivanju raka dojke

(Arhiva)
Više o

dan ružičaste vrpce

,

borba protiv raka

Građani su se u Zagrebu okupili ispred Hrvatskog narodnog kazališta nakon čega su u koloni s kišobranima i balonima s oznakama Dana ružičaste vrpce prošetali središtem grada.

Akciji se pridružila i premijerka Jadranka Kosor, koja je kao ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bila na svim dosadašnjim šetnjama Dana ružičaste vrpce.

"Mogu vam obećati da ćete imati potporu Vlade kao i do sada", rekla je Kosor.

Unatoč teškim vremenima i restriktivnom proračunu za sljedeću godinu u kojem ćemo se morati mnogo toga odreći neće se odustati od nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke i drugih programa koji mogu pomoći, rekla je Kosor.

Kosor je pozvala žene da se odazovu pozivu na pregled. "Želim ohrabriti sve nas da se strahu odupremo i da odemo na pregled", rekla je Kosor, podsjetivši da se žene nisu odazivale na pregled iz raznih razloga, a jedan od njih je strah.

"Opasnom neprijatelju, ubojici trebamo se suprotstaviti prije svega znanjem i odlučnošću", rekla je premijerka.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine, ali se ta dobna granica sve više snižava.

Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto bolesnica.

Udruga Europa Donna Hrvatska stoga ističe važnost redovitih mamografskih pregleda za žene koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti.

Akcijom se želi upozoriti žene da vode brigu o zdravlju jer je rak dojki izlječiv otkrije li ga se na vrijeme, rekla je predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević.

Pod sloganom "Više od riječi" u akciju se drugu godinu pridružuju i tvrtke Vipnet i Samsung, koje će sav prihod od prodaje mobitela marke Pink Ribbon preusmjeriti u obrazovanje osoba koje će raditi u centrima za pomoć oboljelima od raka dojke.

Od prikupljena novca u lanjskoj akciji nabavljen je dijagnostički aparat za šibensku bolnicu. (hina/metro-portal)

03.10.2009. 16:09:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh