« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
U MIRU

Za izmjenu zagrebačkog GUP-a ima više od tisuću zahtjeva

Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine odbio je izraditi urbanistički plan uređenja Starog Trnja

(Wikipedia)
Više o

Gradska skupština

,

GUP

,

urbanistički plan

Članovi Odbora za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine danas su odgodili raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba kako bi "u miru" mogli razmotriti oko 1.100 pristiglih zahtjeva za izmjenu i dopunu GUP-a.

Također su odbili odluku o izradi urbanističkog plana uređenja (UPU) Starog Trnja, Savice za zonu Prisavlje te zatražili da se za to područje napravi detaljni plan uređenja (DPU) kao preduvjet za provedbu urbane komasacije.

Istaknuli su da o DPU-u i drugim planovima traže široku javnu raspravu, na što su ih potaknuli i gosti na sjednici odbora iz udruge građana "Stup" iz Starog Trnja, koji su pozivali na suradnju gradskih vlasti s vlasnicima tamošnjih parcela.

"Tu suradnju smatramo ključnom i ne želimo da se bilo kakvi planovi donose na brzinu ili da građani u svemu sudjeluju post festum", rekao je Krešimir Končić, član "Stupa" i vijeća gradske četvrti Trnja.

Končić je podsjetio da se protive stajalištima udruge građana "Most", koja je na Trnju osnovana isključivo u interesu građevinskog lobija i na nagovor gradonačelnika Milana Bandića.

U Gradskom uredu za prostorno uređenje podsjećaju kako je prvi program za izradu UPU-a načinjen još 2004., da je 2007. prošao javnu raspravu, ali još nije donesen dijelom i zbog podvojenosti stanovnika o UPU-u pa sada predlažu i izradu sociološke i prometne studije kako bi se trenutačno stanje lakše razriješilo.

Članica odbora, nezavisna gradska zastupnica Vera Šimek-Petrinjak zatražila je da se pri "renoviranju" odluke načini i kartografski prikaz vlasništva zemljišta na Trnju budući da je to, kako dodaje, nužno područje provedbe urbane komasacije.

Pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek rekao je da među 1.100 zahtjeva prevladavaju privatni zahtjevi građana koji uglavnom traže prenamjenu iz zelenih površina u stambenu, što će, kako je istaknuo, prihvatiti samo ondje gdje je utjecaj na okoliš minoran. Naglasio je i kako će nastojati da se kroz nacrt prijedloga plana, kada se govori o rubnim dijelovima Medvednice, zaštite "zeleni prsti" grada.

Dragan Korolija (SDP) rekao je da je, kroz izmjene GUP-a, vijeće gradske četvrti Črnomerca, među ostalim, zatražilo da se na tom području osigura prostor za parkiralište i za dom umirovljenika. Nakon njegove primjedbe da je gustoća naseljenosti u mnogim europskim gradovima veća nego u Zagrebu, Vera Šimek-Petrinjak oštro je prosvjedovala "protiv nadriurbanizma".

Članovi Odbora za prostorno uređenje predložili su da se što prije osnuje istoimeno stručno vijeće, a izvješće o radu gradonačelnika od srpnja do prosinca 2009. samo su primili na znanje.

26.03.2010. 16:08:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh