« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ČESTITAMO

Yoshinori Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobio je Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju stanične komponente

Yoshinori Ohsumi
Yoshinori Ohsumi (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za medicinu

,

2016.

,

Yoshinori Ohsumi

Yoshinori Ohsumi ovogodišniji je Nobelov laureat iz područja medicine, objavio je Institut Karolinska.

Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim stanica 'reciklira' svoj sadržaj i važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput prilagodbe na izgladnjivanje na staničnoj razini i odgovora na infekciju. Mutacije gena koji reguliraju autofagiju mogu izazvati bolesti a proces autofagije uključen je u nekoliko stanja poput karcinoma ili neuroloških bolesti.

Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na sveučilištu u Tokiju. Na tom sveučilištu 1988. uspostavio je i znanstveni istraživački tim. Od 2009. predavač je na tokijskom institututu za tehnologiju. Objavom Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu započeo je tjedan u kojem će se dodijeliti i Nobel za fiziku, kemiju te za mir u petak. Nobelova nagrada za književnost bit će objavljena 13. listopada a za ekonomiju sljedeći ponedjeljak.

Ovogodišnje nagrade, koje se dodjeluju iz fondacije švedskog industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), izumitelja dinamita, iznose osam milijuna švedskih kruna (6,23 milijuna kuna). Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu prvi je puta dodijeljena 1901. Prošle su godine nagradu dobili Irac William C Campbell, Japanac Satoshi Omura i Kinez Youyou Tu za razvoj liječenja za razorne parazitske bolesti koje pogađaju milijune najsiromašnijih u svijetu. Nagrade se uručuju 10. prosinca na obljetnicu Nobelove smrti.

03.10.2016. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh