« Znanost
objavljeno prije 1 godinu
WOW!

Vrišteća mumija izložena u Egipatskom muzeju

Prema egipatskom ministarstvu za antikvitete, DNK analize su potvrdile da je riječ o sinu faraona Ramzesa Trećeg, koji je vladao između 1186. i 1155. prije nove ere

Rijetko se izlaže u javnosti...
Rijetko se izlaže u javnosti... (Arhiva)
Više o

vrišteća mumija

,

Egipatski muzej

,

mumije

,

Ramzes III

Vrišteća mumija, zapravo ostaci faraonovog sina Pentawera optuženog da je kovao zavjeru za svrgavanje i ubojstva oca izložena je u Egipatskom muzeju u Kairu.

Rijetko prikazivana u javnosti, mumija nazvana "nepoznati E" ima napeto lice, a otvorena usta izgledaju kao da vrišti od bola.

Prema egipatskom ministarstvu za antikvitete, DNK analize su potvrdile da je riječ o sinu faraona Ramzesa Trećeg, koji je vladao između 1186. i 1155. prije nove ere. Tragovi na mumiji govore da je taj čovjek bio obješen i prekriven ovčjom kožom, koju su Egipćani smatrali nečistom. 

Papirusi govore da je princ Pentaver osuđen na vješanje zbog umješanosti u zavjeru da se ubije Ramzes Treći. On je kovao zavjeru sa svojom majkom Tijom, drugom Ramzesovom ženom. Iz povijesti se ne zna točno da li je Ramzes Treći ubijen, ali postoje indicije da je bio uboden u vrat. 

Amajlija s Horusovim okom, simbolom utjehe i zaštite, bila je stavljena na Ramzesov vrat, navelo je ministarstvo. 

19.02.2018. 16:02:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh