« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
PLUĆA ZAGREBA

Divlja gradnja zadrla duboko u Sljeme

Nastavljena rasprava o smanjenju Parka prirode Medvednica

Zimski pogled sa Zagrebačke gore.
Zimski pogled sa Zagrebačke gore. (Dražen Gazija, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

Medvednica

,

Park prirode Medvednica

,

bespravna gradnja

,

betonizacija

,

urbanizacija

Hrvatski sabor jutros je nastavio sinoć započetu raspravu o konačnom prijedlogu izmjena zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice Parkom prirode, kojim se površina tog Parka prirode smanjuje za gotovo pet tisuća hektara.

U Vladi RH procjenjuju kako je površinu parka nužno smanjiti s 22.826 hektara na 17.938 zbog neprimjerene i nedopuštene gradnje te intenzivne neplanske urbanizacije u prigorskoj zoni, uz unutarnji rub parka prema Zagrebu.

SDP-ovi zastupnici u pojedinačnoj su se raspravi usprotivili tom prijedlogu, smatrajući da država pokazuje nemoć pred bespravnom gradnjom i građevinskom mafijom, te da ne može štititi prirodne resurse.

Ivica Pančić (SDP) smatra da se u Hrvatskoj ekonomski interesi uvijek stavljaju ispred javnih te da se većom vrijednošću smatra beton nego zelene površine, za što je, uvjeren je, odgovorna Vlada kapituliravši pred bespravnom gradnjom i betonizacijom.

"Ne samo da je to kapitulacija pravne države, nego istodobno još i nešto gore - otvara se mogućnost za daljnje slučajeve reduciranja i drugih zaštićenih područja" Ivica Pančić, saborski zastupnik SDP-aGordan Maras (SDP) rekao je kako Zagrepčani smatraju Medvednicu plućima svoga grada i da ta pluća žele proširiti, a ne, kako im to nameće Vlada, smanjiti.

Vladu RH je prozvao da nije pokazala dobru volju i da se smanjena površina parka kompenzira stavljanjem pod zaštitu šuma na istočnoj strani Medvednice, oko Zeline.

Zdenko Franić (SDP) također je uvjeren da se predloženim zakonskim izmjenama nedopušteno legalizira devastacija zaštićenih prirodnih područja.

Napomenuo je da su se i stari Rimljani divili i štovali Medvednicu i njezine šume, pročitavši odlomak iz knjige "Panonac" u kojemu se opisuju ljepote zagrebačke gore.

Jerko Rošin (HDZ) istaknuo je kako je u sadašnjim uvjetima, kada je bespravna gradnja na Medvednici uznapredovala, nužno sačuvati onaj dio prirode koji još nije "betoniziran". (hina/metro-portal)

12.02.2009. 13:17:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh