« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VINO, ŠPEK, KOBASE...

Vincekovo: proslava nove godine u Vinogradu uz živu glazbu

U subotu 22. siječnja slavi se sv. Vinko - na Trgu Bana Jelačića organizirat će se proslava uz dobru glazbu i još bolje vino

Fotografija vijesti
Više o

vino

,

sv. Vincek

,

sv. Vinko

,

Vincekovo

,

predstavljanje vina

U subotu, 22. siječnja će u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske biti obilježen sv. Vinko ili Vincekovo. Sa željom da se i u Zagrebu obilježi taj dan odlučili smo u Vinogradu koji je niknuo na Trgu bana Jelačića organizirati proslavu uz dobru glazbu i još bolje vino.

Na velikom vinskom šanku čekaju vas vina iz Agrolagune, Istravina, Iločkih podruma, Podruma Belje i Podruma Mladina, a svi koji naruče butelju dobit će malu Belje mesnu platu ili Agrolaguna platu sira. Osim vrhunskih vina, očekuje vas i vrhunska zabava uz živu glazbu.

Vincekovo tj. blagdan Sv. Vinka koji se slavi 22. siječnja značajan je datum za vinare i vinogradare jer se na taj dan obilježava nova vinogradarska godina i obavlja blagoslaov vinograda. Proslava tog blagdana ubraja se među najljepše narodne običaje tijekom kojeg se posebnom ceremonijom kićenja loze dimljnim kobasicama i špekom obilježava početak nove sezone vinogradarskih radova. Okićena loza tom prilikom se prvi puta obrezuje i zalijeva starim vinom kako bi vinogradarska godina bila uspješna.

Urbana proslava Vincekovog na Trgu bana Jelačića donosi duh starih običaja u grad, čime se njeguje tradicija, uz naravno, kapljicu dobrog vina i puno zabave.

20.01.2011. 15:22:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh