« Stanovanje
objavljeno prije 16 godina i 3 mjeseca

Mister Ikea živi kao siromah

Šveđanin koji je prije 60 godina osnovao Ikeu unatoč velikom bogatstvu živi jako skromno

Fotografija vijesti
Više o

Ingvar Kamprad

,

Mister Ikea

,

Ikea

Ingvar Kamprad, poznatiji kao Mister Ikea, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, živi gotovo životom siromaha. Želi biti dobar primjer ljubiteljima svojeg namještaja.

Nadzor i blagoslov

Nikakav luksuz ne želi si priuštiti taj osamdesetdvogodišnji Šveđanin koji je osnovavši Ikeu prije više od 60 godina napravio pravu revoluciju u uređenju interijera, piše Net.hr.
Mister Ikea živi poprilično povučenim životom u Epalingesu u Švicarskoj okružen šumom, a neki misle da su razlog porezne olakšice. Često se može vidjeti kako sa suprugom kupuje na lokalnoj tržnici, a oni koji su ga imali prilike susresti kažu da više izgleda kao umirovljenik koji jedva spaja kraj s krajem nego kao multimilijarder čije se osobno bogatstvo procjenjuje na oko 18 milijardi eura.

PopularnostStatistika pokazuje kako je Ikein katalog odmah nakon Biblije najčitanija publikacija na svijetu. Katalog se tiska u čak 170 milijuna primjeraka i to na 24 jezika. 

Njegov dom, koji se sastoji od kompleksa bijelih bungalova, opremljen je namještajem iz Ikeina kataloga, inače najčitanije publikacije  na  svijetu nakon Biblije sa 170 milijuna tiskanih primjeraka na 24 jezika. Legenda kaže da Mister Ikea svaki komad iz svoje tvornice prvi montira vlastitim rukama.

Taj vitalni starac, kad je riječ o poslu, ništa ne prepušta slučaju i sve je pod njegovim nadzorom, pa tako svaku važnu odluku u tvrtki on mora blagosloviti.

Sve veća ekspanzija

I njegovo je troje djece zaposleno u obiteljskoj tvrtki, no Mister Ikea ne da se još uvijek u mirovinu iako je, kako tvrdi, umirovljenik još od 1985. godine.

Voli putovati i često putuje, ali nikada na odmor nego isključivo zbog posla kako bi imao pod kontrolom sve veću Ikeinu ekspanziju. Da nije ljubitelj luksuza, potvrdio je i sam svojedobno izjavivši da ne želi biti drugačiji od svojih klijenata i da želi pružiti dobar primjer. Povremeno si priušti lijepu košulju, kravatu ili večeru u ribljem restoranu. Jedini ‘ispad’ imao je kada je kupio skupocjeni automobil marke Porsche.          (METRO)

21.04.2008. 21:51:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    shiva1
    22.04.2008. 07:51
    Pametan čovjek. On zna da bogat nije tko puno ima, nego tko malo treba. Važno je biti zdrav i imati za potrebe. Luksuz je mnogima donio zlo i uništenje (droge, alkohol, kriminal itd.)
  2. avatar
    marna
    22.04.2008. 16:32
    ŽIVI DOKAZ KAKO HEDONIZAM NE MORA BITI U LOVI, TJ.BOLESNOM LUKSUZU I RAZBACIVANJEM.
    VJEROJATNO ČOVJEK OSJEĆA VEĆE ZADOVOLJSTVO DOK I KAD NEŠTO STVARA, A NE SAMO KADA KONZUMIRA.
    (ON BI SIGURNO BIO JEDNAKO SRETAN I SA MANJIM BOGATSTVOM,SAMO DA MOŽE RADITI-STVARATI.
    NETKO SE OSJEĆA ZADOVOLJSTVO KADA NEŠTO NOVO I DOBRO NAPRAVI, A NETKO KADA POKAZUJE I DOKAZUJE SVOJU MOĆ I DOMINACIJU,ILI NEOBUZDANE KONZUMACIJE(HRANE,PIĆA,DROGE,SKUPIH PREDMETA ITD)
    KOLIKO SE SJEĆAM EMISIJE O NJEMU, CILJ MU NIJE BIO BITI NAJBOGATIJI, NAJMOĆNIJI, NEGO "RED,RAD I DISCIPLINA" ILI SL.)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh