« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRUG PLAVI LUPA PO GLAVI

Karamarko: Najefikasniji smo u tri ujutro!

POGLEDAJTE VIDEO: HND, Hrvatski centar P.E.N., Kuća ljudskih prava te Forum za slobodu odgoja usprotivili su se danas privođenju prosvjednika iz Varšavske

(Infopunkt.tv)
Više o

prosvjed

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Tomislav Karamarko

,

Varšavska

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je da je policija reagirala na prosvjednike u Varšavskoj nakon što je stiglo pravovaljano rješenje iz gradskog ureda na koje se čekalo 8 dana.

"Prosudili smo da ćemo jutros u 3 sata biti vrlo efikasni", objasnio je Karamarko zašto je policijska akcija pokrenuta u cik zore.

No, prosvjednici nisu sami. Potpora stiže sa svih strana. Tako su se Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatski centar P.E.N., Kuća ljudskih prava, te Forum za slobodu odgoja danas usprotivili jutrošnjem privođenju 23 aktivista udruge Zelena akcija i Pravo na grad, koji su u Varšavskoj ulici organizirali prosvjed protiv gradnje ulaza u podzemnu garažu Hoto grupe Tome Horvatinčića, te zatražili omogućavanje daljeg mirnog prosvjeda.

HND je u priopćenju prozvao HTV jer je sinoć u emisiji Otvoreno "blagonaklono ugostio uživo jedino predstavnika investitora radova u Varšavskoj ulici", pozivajući medije da svim zainteresiranim stranama omoguće sučeljavanje argumenata pred javnošću.

Hrvatski centar P.E.N. je u priopćenju ocijenio kako je "nasilnim postupkom vlasti protiv građanske inicijative" prekinut pokušaj da se u javnosti raščiste svi elementi građevinskog poduhvata.

Kuća ljudskih prava pozvala je nadležne institucije da hitno uspostave dijalog "s onima koji misle drugačije da počnu aktivno slušati i uvažavati mišljenje građana, koji su jasno i nenasilno poslali svoje poruke javnosti".

"Zahtjevamo da nadležne osobe u gradu Zagrebu i u nadležnim ministarstvima počnu postupati sukladno demokratskim načelima, uz poštivanje zakona", ističe se u priopćenju Kuće ljudskih prava.

Forum za slobodu odgoja u priopćenju "podržava aktivnosti protiv prekomjerne ekonomske eksploatacije prostora", te ističu kako su "zgroženi činjenicom da je na aktiviste poslana interventna policija".

Smatraju da je, u trenutku kada se očekuje ulazak Hrvatske u zajednicu modernih demokracija, krajnje vrijeme da političke elite na svim razinama počnu uvažavati glas građana. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 15:50:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh