« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZATO ŠTO MOGU

Hoto grupa tvrdi da su aktivisti uzurpirali javnu površinu

Bogati investitor i dalje tvrdi da će Varšavska ulica i nakon izgradnje rampe za garažu ostati ''intaktna pješačka zona''

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

aktivisti

,

Tomo Horvatinčić

,

Cvjetni prolaz

,

Varšavska

Hoto grupa priopćila je večeras kako su aktivisti "Prava na grad" i "Zelene akcije" svojom današnjom prosvjednom akcijom postavljanja dva kontejnera u Varšavskoj ulici "zauzeli i uzurpirali javnu površinu" u toj ulici bez ijedne potrebne dozvole.

U priopćenju se izražava uvjerenje da će "vladavina prava prevladati u odnosu na revolucionarne metode i zakon ulice".

Kako bi razjasnili nedoumice oko izgradnje ulazno - izlazne rampe u Varšavskoj ulici, Hoto grupa ističe kako je javni interes u projektu "CVJETNI", kojim je omogućena izgradnja te rampe, zagrebačko Gradsko poglavarstvo utvrdilo u zakonom propisanom postupku.

On se, pak, temelji na obvezama investitora projekta, među kojima Hoto grupa ističe: bespovratno financiranje izgradnje energetskog kanala i transformatorske stanice i bespovratno financiranje plinskih instalacija za potrebe korisnika donjegradskog bloka.

Također, tu je bespovratno financiranje nove javne rasvjete u Varšavskoj ulici, bespovratno financiranje novouređenih zelenih površina u sklopu budućeg kompleksa u Varšavskoj ulici, bespovratno financiranje uređenja unutarnjih/dvorišnih fasada stambenih zgrada unutar bloka, sudjelovanje u troškovima uređenja vanjskih fasada stambenih zgrada unutar tog donjegradskog bloka te osiguranje prostora kulturne i javne namjene u sklopu budućeg trgovačkog centra.

Na temelju tog javnog interesa i uz obavezu poštivanja preuzetih obaveza, Hoto grupi je omogućena izgradnja ulazno - izlazne rampe u Varšavskoj ulici, koja će nakon izgradnje ostati intaktna pješačka zona, dodaje se u priopćenju. Investitor navodi i da svoje aktivnosti poduzima samo na temelju odgovarajućih dozvola, te da im ne pada na pamet zauzimati javne površine Grada Zagreba bez ishodovanja odgovarajućih dozvola.

Hoto grupa navodi i kako su osobe, koje se samoproglašavaju kao tzv. branitelji javnih interesa, imale priliku spriječiti realizaciju tog projekta u postupku pred nadležnim drugostupanjskim tijelima, ali su svi njihovi navodi u zakonom propisanim postupcima odbijeni kao neosnovani.

Stotinjak aktivista Zelene akcije i Prava na grad jutros su organizirali prosvjed kako bi spriječili gradnju u Varšavskoj ulici, gdje Hoto grupa Tome Horvatinčića namjerava izgraditi ulaz u podzemnu garažu, i tako, kako tvrde prosvjednici, uništiti pješačku zonu. Prosvjednici su postavili dva kontejnera na uglu Gundulićeve i Varšavske ulice. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 21:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh