« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NIZOZEMSKA U SUZAMA

Španjolci nakon nogometnog trilera postali novi svjetski prvaci

Iniesta je u 116. zabio pogodak kojim je Španjolskoj osigurao prvi naslov prvaka u povijesti

Španjolci svjetski prvaci
Španjolci svjetski prvaci (Getty Images)
Više o

SP 2010.

,

Iniesta

,

španjolska nogometna reprezentacija

,

ocjenjivač plaža

"Zlatnim pogotkom" Andresa Inieste u 116. minuti španjolski nogometaši osvojili su povijesni, prvi naslov svjetskih prvaka svladavši u finalu u Johannesburgu Nizozemsku s 1:0. Europski prvaci postali su tako i svjetski u dramatičnoj utakmici, u kojem su Nizozemci, kao i 1974. i 1978., ostali tragičari i u trećem finalu. Bilo je to i najgrublje finale u povijesti jer je pokazano čak 13 žutih i jedan crveni karton, a Španjolska je prvi svjetski prvak koji je postigao manje od deset pogodaka.

Prvo poluvrijeme nije bilo dostojno finala SP-a, bilo je previše nervoze i grubih starteva, nimalo igre i tek jedna šansa koju je već u 4. minuti imao Ramos, ali je Stekelenburg obranio.

Drugo poluvrijeme ponudilo je sasvim drugačiju sliku, čak četiri stopostotne prilike za zgoditak i desetak poluprilika. Arjen Robben sigurno će cijeli život pamtiti 61. minutu kada je išao sam prema vratima i onda pogodio Casillasovu nogu. U 70. minuti David Villa je imao priliku postati najboljim strijelcem prvenstva, ali je njegov udarac s dva metra obranio s trave branič Heitinga. Sedam minuta kasnije Ramos je mogao ponoviti herojski podvig kolege Puyola iz polufinala, no neometan s pet metara glavom puca preko vrata. U 83. minuti Robben je ponovno išao sam prema vratima, ali je bio neodlučan, pa je Casillas spasio skokom u noge, pa je regularni dio završio bez zgoditaka.

Već u petoj minuti produžetka heroj je mogao postati Fabregas, krenuo je sam prema Stekelenburgu, a onda je poput Robbena, pogodio nogu vratara. Dvije minute kasnije Mathijsen je najviši u skoku, a umjesto praznih vrata pogodio je glavom treći red tribina. Vrlo loš sudac Webb, koji je unatoč iznimno grubim startevima, skoro odlučio utakmicu okončati bez crvenih kartona, ipak je u 109. minuti, nakon pokazanih 10 žutih kartona, isključio Heitingu koji je rukama zaustavio Iniestu kada je krenuo sam prema golu.

I onda, šest minuta prije kraja produžetka akcija Španjolaca krenula je duboko u svojoj polovici, loptu su gubili nekoliko puta, no Nizozemci to nisu pravilno očistili, da bi Fabregas genijalnom loptom pronašao Iniesta, a omaleni veznjak Barcelone snažnim je udarcem probio Stekelenburga i postigao zgoditak vrijedan krova svijeta.(hina/metro-portal)

Hobotnica Paul ponovno je bila u pravu...

ŠPANJOLSKA: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (Fabregas 87) - Iniesta, Xavi, Pedro (Jesus Navas 60) - Villa (Torres 106)

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (Braafheid 105) - van Bommel, de Jong (van der Vaart 99) - Robben, Sneijder, Kuyt (Elia 71) - van Persie

11.07.2010. 22:59:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh