« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
COOL

Vidjet ćemo prijelaz Merkura preko Sunca

Hrvatski astronomski savez organizirat će u suradnji s udrugama članicama opažanja prividnog prijelaza planeta Merkura preko Sunčeva diska na sedam lokacija u Hrvatskoj

Vrlo cool
Vrlo cool (Arhiva)
Više o

Sunce

,

Merkur

Rijetka astronomska pojava, prijelaz Merkura preko Sunčeva diska, dogodit će se u ponedjeljak, 11. studenog, s početkom u 13 sati i 35 minuta.

Iz naših će se krajeva vidjeti prva polovica prijelaza od njegova početka u 13 sati i 35 minuta do sredine prelaska Merkura preko Sunca, koje će se dogoditi u 16 sati i 19 minuta.

Drugu polovicu prijelaza nećemo moći vidjeti obzirom da nam Sunce zalazi u 16 sati i 39 minuta. Prijelaz vidljiv iz Hrvatske trajat će 3 sata i 4 minute dok njegovo ukupno trajanje iznosi oko 5 sati i 30 minuta, ističe se u najavi.

Ta se pojava iz naših krajeva zadnji puta mogla vidjeti 9. svibnja 2016. godine, a slijedeći put će se moći vidjeti tek 13. studenog 2032. godine.

Opažanja će biti organizirana na glavnom gradskom trgu u Daruvaru, Zrinskom trgu u Koprivnici, ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, u Zvjezdarnici na Monte Zaru u Puli, u Astronomskom centru Rijeka, na kupalištu Bačvice i u Srednjoj školi za grafiku, dizajn i održivi razvoj u Splitu, te u na savskom nasipu kod Jaruna u Zagrebu.

Organizator upozorava građane da ne gledaju izravno u Sunce, pa niti sa sunčanim naočalama ili drugim priručnim sredstvima, jer si mogu ozbiljno oštetiti vid. Pored toga, planet Merkur je malen i neće ga se moći uočiti okom, nego tek teleskopima koje će za promatranje opremljenim posebnim filterima organizirati astronomske udruge.

09.11.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh