« Znanost
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
WOW!

Venera je možda - živa?

Gusta atmosfera planeta pomaže zadržavanju topline, a površina mu je dovoljno vruća da se topi olovo

Čini se da nije mrtva
Čini se da nije mrtva (Arhiva)
Više o

Venera

,

fosforin

Fosfin sugerira prisutnost života na Zemlji. Na Zemlji je fosfin zapaljiv, smrdljiv, otrovni plin koji proizvode bakterije kojima nije potreban kisik - poput onih u močvarama, močvarama, mulju ili čak u crijevima životinja. Njegov je miris uspoređen s propadajućom ribom ili češnjakom.

Venera je po veličini slična Zemlji i često se naziva Zemljinim blizancem, ali zapravo nije. Gusta atmosfera planeta pomaže zadržavanju topline, a površina mu je dovoljno vruća da se topi olovo.

Oblaci na Veneri su vrlo kiseli i stoga bi trebali brzo uništiti fosfin pa se znanstvenici pitaju kako je dospio tamo.

"Nešto se potpuno neočekivano i vrlo intrigantno događa na Veneri zbog čega je došlo di neočekivane prisutnosti malenih količina plina fosfina", rekla je Sara Seager, koautorica studije i astrofizičarka i planetarna znanstvenica s Massachusetts Institute of Technology.

Istraživački tim potencijalnim je uzrocima smatrao površinske izvore poput vulkana, munje, isporuke putem mikrometeorita ili kemijskih procesa koji se javljaju u oblacima, no nisu uspjeli utvrditi kao se fosfin proizvodi na Veneri.

Buduća promatranja mogla bi otkriti izvor, kao i modeliranje kako bi se pokazalo zašto je plin prisutan u atmosferi, a buduća potencijalna misija koja bi mogla uzorkovati oblake i površinu također može rasvijetliti izvor, piše CNN.

Međutim, to bi mogao biti pokazatelj kemijskih ili geoloških procesa koji se događaju na Veneri, a koji još nisu otkriveni ili za koje se nije smatralo da su mogući u uvjetima na Veneri.

Seager je bila autorica i studije iz 2019. godine u kojoj se sugerirala da fosfin može djelovati kao bio signatura za život ako se otkrije u "ogromnim količinama" na stjenovitim egzoplanetima.

"Budući da je Venera tako blizu i bistra, naša je studija otkrila mnogo manje količine nego što se predviđa da će biti potrebne na egzoplaneti", kazala je Seager.

Istraživački tim nastavit će potragu za podrijetlom plina fosfina otkrivenog na Veneri, a tražit će i druge neočekivane plinove u njegovoj atmosferi.

Zbog otkrića fosfina, Venera postaje posebno područje interesa, zajedno s Marsom i mjesecima "vodenog svijeta" poput Enceladusa i Europe.

15.09.2020. 09:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh