« Zagreb
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
NARAVNO!

Velika većina stanovnika Savice ne želi crkvu u parku

Čak 77 posto stanovnika zagrebačke Savice protivi se izgradnji crkve u Parku Trnjanska Savica, pokazalo je istraživanje koje je za inicijativu Čuvamo naš park proveo GfK Centar za istraživanje tržišta početkom studenog

Crkva na Savici ne smije biti u parku
Crkva na Savici ne smije biti u parku (Arhiva)
Više o

Savica

,

Crkva

GfK je anketu proveo na uzorku od nasumično odabranih 200 ispitanika iz različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika.

"Čak 77 posto ispitanika izjasnilo se protiv gradnje crkve u parku i time jasno pokazalo da akcije pokrenute od inicijative Čuvamo naš park imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta. Ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonanačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke", stoji u priopćenju Inicijative.

Ocjenjuju da je istraživanje potvrdilo da je podjela na zagovornike i "protivnike" crkve umjetno inscenirana budući da je čak 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijesti protiv gradnje u parku. Pitanje "U kojoj mjeri biste podržali gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, odnosno izvan prostora parka" donijelo je 85 posto odgovora podrške.

Na upit u kojoj mjeri se koriste zelene površine na Savici (za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu) 64 posto odgovora glasilo je "Često/Koliko vrijeme dozvoljava" i 32 posto "Koristim povremeno, mogla/mogao bih i više", što pak, navodi Inicijativa, pokazuje veliku potrebu gusto naseljenog naselja za parkovima i ostalim zelenim površinama.

Ističu i da se radi o zasad jedinom službenom istraživanju javnog mnijenja stanovnika kvarta koje se dosad čulo i vidjelo kroz potpisanu peticiju i veliki prosvjedni skup "Obrani park, obrani grad" održanim 10. rujna te podsjećaju da se tamo okupilo čak 3500 građana, a 2232 potpisalo peticiju protiv gradnje u parku.

"Ovo istraživanje Inicijativi predstavlja vrlo vrijedan podatak u ostvarenju svojeg jedinog cilja - očuvanja parka u sadašnjem obliku i pronalasku alternativne lokacije za izgradnju crkve na zadovoljstvo svih stanovnika Savice", zaključuje se u priopćenju.

 

15.11.2016. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh