« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Večeras je Supermjesec, ne propustite ga!

Pogledate li u nebo u noći s 13. na 14. studenoga, svjedočit ćete nečemu doista spektakularnom - golemom Supermjesecu koji će biti izuzetno velik i sjajan

Noćas ćete moći uživati u spektakularnom prizoru
Noćas ćete moći uživati u spektakularnom prizoru (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

supermjesec

Mjesec je bio velik i prošloga punoga mjeseca, ali ovaj će biti osobit, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u posljednjih 70 godina. Za Supermjesec su potrebne dvije stvari - mora se raditi o punom Mjesecu i mora biti osobito blizu Zemlje.

Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.

Ovaj Sspermjesec će biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko desetljeća, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu.

Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca.

Izađite van i pogledajte u nebo u noći s 13. na 14. studenoga, negdje gdje nema puno uličnog svjetla. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodit će se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veće i spektakularnije.

Još jedan Supermjesec trebao bi se pojaviti 14. prosinca, ali neće biti tako čaroban kao u studenome, najveći u ovome stoljeću.

No on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako sjajan, otežat će promatranje kiše meteora idućega mjeseca, piše BBC.

13.11.2016. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh