« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ZNANOST NAPREDUJE

Već za tri godine bebe će moći imati tri biološka roditelja

Još 2008. godine pojavila se vijest da je moguće imati tri biološka roditelja

Fotografija vijesti
Više o

genetika

,

in vitro

,

umjetna oplodnja

,

nasljedne bolesti

,

tri roditelja

Bebe s tri biološka roditelja mogu postati stvarnost kroz tri godine korištenjem najrasprostranjenije tehnike umjetne oplodnje in vitro na malo drugačiji način. Naime, koristio bi se neoštećen DNK treće osobe kako bi se iskorijenile nasljedne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Newcastle objavili su da su osigurali oko sedam milijua eura za istraživanje ove tehnike, iako se mnogi znanstvenici protive zbog kontroverzne ideje o tri biološka roditelja, prenosi Telegraph. 

Namjera istraživača jest da djeluju preventivno i da spriječe bilo kakvo genetsko oboljenje srca, mišića ili mozga tako što će koristiti DNK treće osobe koja ne bi imala genetske kodove tih bolesti.  

Propisi trenutno zabranjuju usađivanje tako oplođenih jaja u pacijentice, ali istraživači sa Sveučilišta Newcastle ne odustaju i tvrde da će naći sigurniju tehniku. Znanstvenici tvrde da je njihov osnovni motiv ideja da se iskorijene bolesti koje su naslijedne.  

Slične eksperimente obavili su znanstvenici u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je pokazano da majmuni ne nasljeđuju genetske mutacije ukoliko prime DNK trećeg majmuna koji u genetskom kodu nema tu bolest.

22.01.2012. 17:15:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh