« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
THE FINAL FRONTIER

Uspješno lansiran novi Sojuz

Za razliku od debakla s lansiranjem novog Marsovog rovera, koji još prijeti padom na Zemlju, misija s posadom uspješno se otisnula u svemir

Novi Sojuz otisnuo se u svemir bez problema
Novi Sojuz otisnuo se u svemir bez problema (Wikipedia)
Više o

ISS

,

lansiranje

,

Sojuz

,

Progress

Ruski svemirski brod Sojuz s tri člana posade uspješno je u ponedjeljak ujutro s kozmodroma u Bajkonuru lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavila je ruska kontrola leta.

Ovo se lansiranje trebalo dogoditi u rujnu, ali je odgođeno nakon što se ruski bespilotni teretni svemirski brod Progress, koji je prevozio zalihe astronautima na ISS-u, raspao u orbiti zbog tehničkog kvara, što je bila najveća ruska svemirska nezgoda u nekoliko desetljeća.

Američki astronaut Daniel Burbank i dvojica ruskih kozmonauta Anatolij Ivašin i Anton Škaplerov trebali bi pristati na ISS za dva dana i pridružiti se njegovoj postojećoj tročlanoj posadi.

Ovo je također bio prvo lansiranje otkako je NASA u srpnju završila svoj 30-godišnji program svemirskih raketoplana. Amerikanci će od sada plaćati Rusima 350 milijuna dolara na godinu za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag.

14.11.2011. 09:21:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh