« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RAZRJEŠENJE DILEME

Uskoro smjena Nadzornog odbora zagrebačkog Holdinga?

Nakon presude o sličnom slučaju u Belom Manastiru napokon bi se trebalo saznati koja je skupština holdinga legalna

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Zagrebački holding

,

Ivo Čović

Skupština Zagrebačkog holdinga već tijekom ovog tjedna mogla bi smijeniti Nadzorni odbor tvrtke iz prošlog saziva gradske vlasti, u kojem su gotovo sve osobe odane gradonačelniku Milanu Bandiću, te imenovati novi Nadzorni odbor.

Novinari Business.hr-a neslužbeno su doznali kako će razrješenje višemjesečne dileme o tome koja je skupština holdinga legalna - ona proširena u kojoj se nalaze zastupnici pozicije i opozicije ili pak ona čiji je jedini član gradonačelnik Bandić - mogla biti poznata vrlo skoro, a za to se čeka presuda Ustavnog suda o istovrsnom slučaju u Belom Manastiru koja navodno ide u korist proširenog saziva.

Trgovački sud u Belom Manastiru poništio je proširenje skupštine trgovačkog društva ustvrdivši kako samo gradonačelnik zastupa grad. Sud je ustvrdio kako mišljenje Ministarstva uprave da gradsko vijeće ima pravo imenovati skupštinu društva nije obvezujuće.

Upravo na takvi mišljenje poziva se i zagrebačka Gradska skupština koja je u listopadu 2009. proširila Skupštinu Holdinga i oduzela moć njezinom jedinom članu, gradonačelniku Bandiću. Gradonačelnik kao predsjedavajući proširenu Skupštinu ne priznaje zbog čega se također za pomoć obratio Ustavnom sudu.

Članovi Skupštine holdinga većinom se slažu da bi barem dio novog NO-a tvrtke trebali činiti i stručnjaci. Nakon imenovanja novog NO-a, svi članovi Uprave trebali bi dati svoje mandate na raspolaganje. Uz to najavljuje se smanjivanje Uprave na tri ili pet članova, a navodno je vrlo upitan i ostanak sadašnjeg predsjednika Uprave Ive Čovića.

16.03.2010. 20:17:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh