« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Uskoro ćemo moći čuti i zvukove s Marsa

Bit će zanimljivo čuti što će snimiti mikrofoni prilikom ulaska u atmosferu

Površina Marsa
Površina Marsa (NASA)
Više o

Mars

,

crveni planet

,

Curiosity

,

rover Curiosity

Pitate li se zašto nikada nismo snimili zvuk na Marsu? Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA najavljuje da će u novoj misiji ponijeti i dva mikrofona.

NASA će 2020. godine na Mars poslati novi rover koji trenutno nosi nemaštoviti kodni naziv 2020 Mars. Riječ je o nasljedniku Curiosityja koji trenutno vrši operativna znanstvena istraživanja na površini Crvenog planeta. Također, novi rover će na Mars ponijeti jedan novi instrument.

Rover 2020 Mars će na Crvenu planetu sletjeti u veljači 2021. godine sa zadatkom pronalaženja dokaza o nekadašnjim ili trenutnim oblicima života. Povrh toga, 2020 Mars će sa sobom ponijeti i mikrofon.

Mikrofoni su već dvaput dosad bili poslani na Mars, ali nisu radili. Prvi je poslan u sklopu misije Mars Polar iz 1998. godine, ali je na nesreću uništen prilikom pada letjelice. Drugi mikrofon je ponijela letjelica Phoenix 2008. godine, ali nije mogao biti uključen zbog kvara na elektronici.

Rover 2020 Mars će sa na sebi nositi dva mikrofona - prvi će snimati zvuk prilikom ulaska u atmosferu, a drugi će snimati zvuk na površini planete.

27.07.2016. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh