« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
OPA!

Uređaj koji vodu iz Mrtvog mora pretvara u vodu za piće

Manjak pitke vode postaje svjetski problem, no možda mu se nazire rješenje

Sjajna patent
Sjajna patent (Pixabay)
Više o

pitka voda

,

hidrogel

,

vodena para

Na Sveučilištu u Texasu, patentiran je uređaj koji slanu vodu pretvara u vodu za piće, uz pomoć gel-polimer hibrida zvanih hidrogelovi, koji pročišćavaju vodu.

Hidrogelovi omogućuju da vodena para nastaje pod direktnim sunčevim svjetlom. Njihova svojstva za desalinizaciju isprobana su na uzorcima vode iz najslanijeg jezera na svijetu, Mrtvog mora. Nakon što su ih proveli kroz proces desalinizacije hidrogelovima, znanstvenici su uspjeli znatno smanjiti količinu soli u prikupljenim uzorcima.

Zapravo, postigli su razinu slanoće koje je dozvoljena za piće prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, čime su u potpunosti promijenili pristup desalinizaciji vode.

Diljem svijeta, sve je više zemalja zahvaćeno problemom manjka pitke vode. U Cape Townu u Južnoafričkoj Republici oko milijun kućanstava ostat će bez tekuće vode na „Day Zero" koji se očekuje u srpnju, nakon već treće godine suše zaredom.

Prema saznanjima National Geographica, u dijelovima Afrike, Južne Amerike i Australije ljudi često preživljavaju dulje vremenske periode bez tekuće vode.

Ovo istraživanje od vitalnog je značenja za prozvodnju čiste vode za svjetske potrebe. Ujedinjeni narodi predvidjeli su da će do 2050.godine jedna od četiri osobe na svijetu živjeti u državi zadešenoj kroničnim nedostatkom svježe vode.

Piše: Andrea Holi
16.04.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh