« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

"Upravljanje u kriznim situacijama u 21. stoljeću"

Međunarodna konferencija u Zagrebu

Bolje spriječiti...
Bolje spriječiti... (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

krizne situacije

U Zagrebu je danas otvorena 6. međunarodna konferencija "Upravljanje u kriznim situacijama u 21. stoljeću" koju je upriličio Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama, osnovan u travnju ove godine, kao prvi ured takve vrste u Hrvatskoj.

U radu konferencije sudjeluju predstavnici iz Ljubljane, Berlina, Beča, Budimpešte, Praga, Talina, Varšave, Duesseldorfa te gradova Rima i Madrida, koji će predstaviti svoju civilnu zaštitu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je ujedno i zapovjednik Zapovjedništva zaštite i spašavanja, poručio je sudionicima konferencije kako je u slučaju nesreća većih razmjera i katastrofa odnosno u sprečavanju i ublažavanju njihovih posljedica najvažnija dobra organizacija i suradnja.

"Samo na taj način možemo spriječiti međunarodni terorizam, trgovinu ljudima, tehnološke nesreće", naveo je.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić upoznao je sudionike Konferencije s organizacijom novoosnovanog ureda i najavio izgradnju Centra za upravljanje u kriznim situacijama, u suradnji s Vladom RH, na području istočnog dijela grada. Rekao je i da će za dvije do tri godine biti uspostavljen i mobilni krizni centar, a dotada će Ured biti smješten u jednom od postojećih gradskih bunkera iz kojeg se može koordinirati akcijama.

"Hrvatska će uskoro postati članica NATO-a i kao takva postaje potencijalna meta za teroristički napad", kazao je izrazivši nadu da se to neće dogoditi, ali i naglasivši da za takav slučaj Hrvatska treba imati sve mogućnosti da se posljedice takvih napada ili pak prirodnih katastrofa saniraju što bolje i brže.

Među najveće rizike i opasnosti koje prijete Zagrebu naveo je poplave rijeke Save, potres, bujične vode i klizišta, tehničko-tehnološke katastrofe i akcidente u gospodarskim objektima i prometu, nuklearne i radiološke nesreće zbog blizine NE Krško, epidemiološke i sanitarne opasnosti te ratna djelovanja i terorizam.

Skupu se obratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut prezentirajući sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj u slučaju ugroze kritične infrastrukture te voditelj Izvršnog ureda za krizne situacije Beča Georg Breiner, dok je koordinacijom Konferencije predsjedavao Zoltan Benkovicz iz Budimpešte.

U okviru konferencije sutra će se održati i pokazna vježba Zagex 2008., odnosno simulacija terorističkog napada na postrojenja Ine i Zagrebačkih otpadnih voda na Žitnjaku. (HINA)

09.09.2008. 13:34:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh