« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
BEZ PANIKE

U Zagrebu su većinom samo zmije neotrovnice

Osobe koje ugrize otrovnica (najčešće poskok) trebaju se što prije javiti u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević"

Poskok
Poskok (Wikipedia)
Više o

zmije

,

zmije otrovnice

,

poskok

,

strah od zmije

,

zmije u dvorištu

,

Damir Avdić

Ovogodišnje dugo razdoblje lošeg vremena jedan je od razloga zbog kojih su sunčani dani izmamili zmije na sunčanje i u potragu za hranom. Često se zavlače u aute da se ugriju na toploj površini motora, a tama ispod haube podsjeća ih na prirodno skrivalište. No, građane hvata panika nakon bliskih susreta sa zmijama.

"Vrištala sam dok je susjedi nisu zatukli, a onda smo posumporili cijelu okućnicu", samo su neke od rečenica koje su nam napisali građani.

"Ne paničarite i ne radite nagle pokrete. Ako vam je pri ruci mobitel ili fotoaparat, snimite zmiju, zaobiđite je i odaberite drugi put. Fotografiju pošaljite u ZOO Zagreb", gradsko sklonište za životinje u Dumovcu, gdje će ustanoviti o kojoj se vrsti radi i preporučiti vam mjere i postupke - odgovor je Gradskog ureda za poljoprivredu na naš upit kako se ponašati u tim situacijama.

>>Otrovne zmije hvata ustima

Zoran Tadić s Biološkog odjela PMF-a tvrdi da je riječ o susretima s neotrovnicama, najčešće smukuljama, bjelicama, bjelouškama ili ribaricama. Doduše, na Medvednici žive poskoci, ali je najmanje što poskok želi - sresti čovjeka! U Turopolju, dodaje, ima riđovki, ali uglavnom ne žive blizu ljudi. Zmije su plašljive i izbjegavaju kontakt s njima.

"Zmije je najbolje zaobići ili pozvati veterinarsko-higijenski servis na 2441-363. Što se tiče obrane od njih, preporučio bih ljudima da ne koriste nikakve preparate za tjeranje zmija, jer su uglavnom neefikasni, a zagađuju okoliš. Paljenje sumpora tjera i zmije i ostale životinje, jer sumpor jako smrdi. Još je gore paljenje autoguma", kaže Zoran Tadić.

Zagrebački antiserum je najbolji

Osobe koje na području Zagreba ugrize otrovnica (najčešće poskok) trebaju se što prije javiti u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", tzv. zaraznu bolnicu. Nikako se ne smije sam sebi davati zmijski antiserum! To je poseban medicinski pripravak i jedini je pravi lijek protiv posljedica djelovanja otrova. On se može dati samo ubrizgavanjem iglom u tijelo, a to može učiniti samo liječnik.

Osim toga, neki ljudi mogu biti alergični na antiserum jer se proizvodi iz krvi konja. Ako se alergičnima ubrizga, u njih se za nekoliko minuta javljaju teški simptomi poput stezanja u prsima i otežanog disanja, gušenja, oticanja, naglog pada tlaka... Mogu biti i smrtonosni ako se odmah ne suzbiju. Stoga zmijski antiserum (tzv. zmijski protuotrov) može davati isključivo liječnik u medicinskoj ustanovi! Inače, zmijski antiserum koji proizvodi Imunološki zavod iz Zagreba među najboljim je takvim pripravcima u svijetu.

Ranu nemojte ni rezati ni isisavati!Bjelice i smukulje se brane ugrizom, a bjelouške i ribarice ispuštanjem smrdljive tekućine iz analnih žlijezda. Otrovi naših otrovnica su hematotoksični, razaraju tkiva i izazivaju grušanje krvi. Prvi i glavni simptom otrovnog ugriza je jako oticanje koje se od mjesta ugriza širi dalje. Ako sumnjate da vas je ugrizla otrovnica, pričekajte nekoliko minuta da bi se vidjelo nastaje li otok koji se širi. Ako nema naglog oticanja, zmija najvjerojatnije nije ispustila otrov ili vas je ugrizla neotrovna. Ako se javi oticanje, treba imobilizirati ugrizeni dio tijela i požuriti u najbližu medicinsku ustanovu. Ugrizeni se dio tijela može i lagano zamotati u prvi zavoj. Ranu se ne smije ni rezati niti isisavati! Osobito se ne smije stavljati nikakav podvez da bi se spriječilo širenje otrova tijelom!

Čitajte Online-Zagreb.hr U gradu u samo neotrovnice

02.07.2010. 10:42:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh