« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
STARE CIJEVI

U Zagrebu se gubi preko 40% pitke vode godišnje

Gubitak dragocjene pitke vode u Zagrebu mogao bi se smanjiti ugradnjom vodomjera u kućanstvima

Voda
Voda (Shutterstock)
Više o

Jozo Radoš

,

pitka voda

,

vodovodna cijev

,

vodovodni sustav

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Jozo Radoš na današnjoj je konferenciji za novinare upozorio da se u Zagrebu u vodovodnoj mreži gubi više od 40 posto vode te da će ta stranka pokrenuti inicijativu da se mjerači vode ugrade u sve stanove u Zagrebu.

Napominjući da u Zagrebu postoji problem starosti vodovodnih cijevi, ali i nedostatka kapaciteta Radoš je rekao da su se u zadnjih desetak godina u Zagrebu gradile velike investicije, ali nisu pojačavani magistralni vodovodni vodovi, jer je to jako skupo.

Smatra da bi se hitno trebalo početi sanirati vodovodnu mrežu, jer pokazatelji govore da se nakon ugradnje vodomjera potrošnja vode smanjuje za oko 40 posto. Radoš je kazao da se radi o oko 160 tisuća stanova u Zagrebu koji nemaju vodomjer, a vrijednost investicije iznosila bi oko 640 milijuna kuna.

Najavio je da će s inicijativom zagrebačkog mjesnog odbora "S.S. Kranjčević" za ugradnjom vodomjera u sve stanove ići prema Vijeću gradskih četvrti te na Skupštinu Grada Zagreba. Također, pokretanje te inicijative zatražit će i HNS-ovi predstavnici u Upravi Zagrebačkog holdinga.

Vijećnica Mjesnog odbora "S.S. Kranjčević" u Zagrebu Nevenka Blažević upitala se do kada će u Zagrebu u 21. stoljeću biti jedan vodomjer na cijelu zgradu te koja si zemlja može dopustiti luksuz da prolijeva pitku vodu ili da njome pere ulice.

"Tražimo odgovoran odnos prema vodi, jer je voda roba i treba je precizno mjeriti", rekla je. Blažević smatra da se ugradnjom vodomjera potiče rast zaposlenosti te rast gospodarstva (povećava se zaposlenost, povećava se prodaja vodovodnih cijevi te povećava prodaja digitalnih vodomjera i sl.).(hina/metro-portal)

11.11.2010. 13:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh