« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
h1n1 u metropoli

U Zagrebu 973 oboljela od svinjske gripe

Zagrepčani u gradskim ljekarnama mogu uzeti letke koji savjetuju što učiniti u slučaju gripe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

Zvonimir Šostar

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

Adriana Vince

U Zagrebu su po podacima zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo do sada prijavljena 973 oboljela od svinjske gripe, laboratorijski je potvrđeno 247 slučajeva dok je jedna osoba umrla, rečeno je na popodnevnoj konferenciji za novinare Stožera zdravstva grada Zagreba.

Hrvatska je do sada Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila, kako je danas potvrđeno iz Ministarstva zdravstva, dvije umrle osobe od nove gripe H1N1 - obje iz Splita.

Predsjednik zagrebačkog Stožera zdravstva i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar rekao je kako je Zagreb "najpokriveniji grad" u Hrvatskoj antivirusnim lijekovima i da je besplatna kutija lijeka osigurana za svakog četvrtog Zagrepčanina.

Kako bi zdravstvena služba lakše odgovorila rastućim potrebama, od vikenda su u tri zagrebačka doma zdravlja udvostručena dežurstva pa će tako dežurati 6 timova opće medicine te po jedan laboratorij i rentgenska dijagnostika, kazao je Šostar.

Idućih će dana biti otisnuto uz već raspodijeljenih 50.000 još 100.000 letaka o tome što učiniti u slučaju gripe. Građani će ih moći uzeti u liječničkim čekaonicama te u ljekarnama Gradskih ljekarni Zagreb.

U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Mirogojskoj otvara se i posebna ambulanta u koju će biti preusmjeren dio pacijenata iz prijemnih ambulanti u Klinici za infektivne bolesti, gdje je samo jučer obrađeno 266 pacijenata.

Prof. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti smatra da se gripa ne smije podcijeniti jer se situacija mijenja iz trenutka u trenutak, pa je, kazala je, danas u tu bolnicu rano poslijepodne primljena i jedna trudnica sa simptomima gripe.

Liječnicima se trebaju javiti kronični bolesnici kako bi zbog mogućih komplikacija dobili po potrebi antivirusne lijekove, dok se u bolnicu trebaju javiti sami ili na preporuku svog liječnika samo oni s komplikacijama i težim simptomima bolesti.

Upute o tome kako postupati u slučaju svinjske gripe, dobit će i zagrebački liječnici primarne zaštite na edukaciji koja je danas započela i trajat će do kraja mjeseca u Zagrebačkom zavodu za javno zdravstvo. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 16:46:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh