« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POHVALE

Tuškanac: Učenici Fausta Vrančića filmovima djeluju protiv nasilja

Na reviji je prikazano šest kratkih filmova, o nasilju među mladima, o rodno uvjetovanom nasilju, ovisnosti, izražavanju emocija i dokumentarac o projektu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Tuškanac

,

nasilje

,

škola faust vrančić

U zagrebačkom kinu Tuškanac večeras je održana promocija filmova koje su učenici Strojarske tehničke škole Faust Vrančić napravili u produkciji Kino kluba Zagreb, u sklopu projekta prevencije nasilja među mladim muškarcima, učenicima škole.

Na reviji je prikazano šest kratkih filmova, o nasilju među mladima, o rodno uvjetovanom nasilju, ovisnosti, izražavanju emocija i dokumentarac o projektu.

U školi Fausta Vrančića zagrebačka organizacija HUHIV drugu godinu povodi projekt "Inicijativa mladića - promocija rodno ravnopravnih normi, pozitivnih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih", uz potporu norveškog Ministarstva vanjskih poslova i hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Tim projektom kroz razne aktivnosti nastoji se utjecati na mlade muškarce preispitivanjem rodnih pritisaka koji vode do pojave nasilja, uz edukaciju o zdravlju.

Projekt se provodi u sklopu šireg međunarodnog istraživanja kojeg u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji na uzorku od 3500 učenika koordinira međunarodna humanitarna organizacija Care international, a osmišljen je u obliku edukativnih radionica i kampanje. Učenici su kroz radionice na njima zanimljiv način učili i razgovarali o problematici nasilja i zdravlja mladih muškaraca. Teme su bile rod i spol, izražavanje emocija, pregovaranje u konfliktnim situacijama, reproduktivno zdravlje, zdravlje muškaraca, analiza nasilja, djelovanje u zajednici, ovisnosti, sretni i uspješni odnosi.

Kampanja, nazvana Budi muško - ne budi nasilnik, usmjerena na čitavu populaciju škole, potiče mlade na razvijanje nenasilja i kritički odnos prema stereotipima kojima se nameće predstava o "pravom" muškom identitetu povezanom s dominacijom fizičke snage. U okviru kampanje učenici su snimali filmove, organizirali konferencije, crtali pozitivne grafite, dijelili edukativne letke i td.

Projekt, koji s pripremama trajao ukupno tri godine, završava revijom filmova, te koncertom koji će se održati u dvorištu škole Fausta Vrančića u srijedu 28. travnja. Nastupit će Adastra i školski bandovi koji promoviraju nenasilje. U lipnju će se odlučiti hoće li Norveška nastaviti s financiranjem projekta. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 23:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh