« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
HNS PORUČUJE

Treba ponovno oživjeti projekt "Zagreb na Savi"

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare založio za oživljavanje projekta "Zagreb na Savi"

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

Sava

,

rover Spirit

Kovačević smatra kako bi realizacijom tog projekta te izgradnjom nekoliko hidroelektrana, Zagreb dobio jeftinu energiju, a došlo bi i do punog zapošljavanja ljudi, građevinskih kapaciteta te potpuno bi se promijenila vizura grada i perspektiva života uz rijeku.

Smatra da se prema HEP-u i hrvatskoj Vladi treba napraviti pritisak kako bi se pokrenula njihova izgradnje, a sredstva za makar projektnu dokumentaciju Grad Zagreb bi, zajedno s Vladom, trebao osigurati u proračunu za 2011. "U ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje 50 posto energije, a energetski potencijal postoji", kazao je Kovačević.

Osvrčući se na rebalans zagrebačkog proračuna rekao je kako se po tom pitanju, kada rebalans dolazi u studenom, "nema što komentirati". Istaknuo je kako HNS ne može podržati smisao rebalansa koji u 2011. prenosi više od pola milijarde kuna nepodmirenih dugova prema gospodarstvu i ostalim subjektima koji su radili za Grad Zagreb, a u idućoj godini tih sredstava nema.

Kovačević je predložio gradonačelniku Milanu Bandiću i svima koji kreiraju proračun za iduću godinu da se maksimalno koncentriraju u kreiranju proračuna za iduću godinu, jer je rebalas proračuna "ad acta". Smatra kako u Zagrebu treba stvoriti dobro okruženje za investitore, očuvanje radnih mjesta te ostvarivanje socijalnih prava onima kojima su neophodna.

Kovačević se založio i da gradske četvrti dobiju pravnu autonomiju, jer se kroz financijsku decentralizaciju mogu najbolje izvršiti projekti važni za razvoj grada.

Osvrčući se na predloženi 'paket' zakona (zakon o znanosti, zakon o visokom obrazovanju i zakon o visokim učilištima) potpredsjednica zagrebačkog HNS-a Andrea Zlatar - Violić smatra kako je od vlasti neodgovorno donositi taj 'paket zakona' kada je nejasno na koji način će se voditi gospodarska strategija te smatra da bi se ti zakoni trebali donositi pojedinačno, a 'ne u paketu'. Ocijenila je kako su ti zakoni jako važni za Zagreb, jer bi se gospodarski razvoj Zagreba trebao temeljiti na visokoobrazovanoj radnoj snazi. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 13:49:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh