« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POČELO JE

Traktori okupirali Zagreb!

Oko 17,30 sati pred zgradu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja trebali bi stići traktori s prosvjednicima iz Slavonije

(Sandra Šimunović, CROPIX)
Više o

Ivica Miketek

,

Hrvatski seljački savez

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

prosvjed mljekara

,

traktori u Zagrebu

,

Avenija grada Vukovara

,

Antun Laslo

,

Tomislav Pokrovac

Prosvjednici su s oko 200 traktora blokirali promet u ulicama oko zgrade Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Ulici grada Vukovara ispred kojeg su u znak protesta prolijevali mlijeko. Ogorčeni mljekari najavili su da će u Zagrebu ostati koliko bude potrebno, a zahtjevaju da ih primi premijer Ivo Sanader ili netko od članova Vlade.

Okupljenima su podijeljene liste sa zahtjevima poljoprivrednika, među kojima je hitna isplata svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvođenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine. Od Vlade zahtijevaju i otkup i isplatu svih količina pšenice po cijeni od 1,25 kuna po kilogramu te da država za zalihe mlijeka subvencionira proizvođače, a ne prerađivače.

Ukupno se očekuje oko tisuću traktora s prosvjednicima iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek izjavio je kako će prosvjednici u Zagrebu 'kampirati' koliko bude potrebno.

Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici okupljeni u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka te Zajednicu udruga seljaka Slavonije i Baranje, čiji je predsjednik Antun Laslo kazao da će, ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, "blokirati Zagreb i granične prijelaze, te prosvjedovati po cijeloj zemlji".

Prosvjed, kako je rečeno, podržava i više stotina članova Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), a u njihovo ime Tomislav Pokrovac je najavio da će danas tražiti smjenu predsjednika tog saveza Željka Mavrovića koji je izjavio da ne podržava današnji prosvjed jer su mljekari na ranijem sastanku s ministarstvom pristali na sadašnje cijene mlijeka.

Oko 17,30 sati pred zgradu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja trebali bi stići traktori s prosvjednicima iz Slavonije, a ukoliko se poljoprivrednicima do tada ne javi nitko iz Vlade, svi traktori koji su trenutno na Zagrebačkom velesajmu vratit će se pred Ministarstvo i blokirati Zagreb, izjavio je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek.

Novinarima okupljenima ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede Miketek je kazao kako je prosvjednicima bilo dojavljeno da će ih tijekom dana primiti netko od predstavnika Vlade, ali da to toga još uvijek nije došlo.

Oko 17 sati Miketek je kazao da prosvjednici predstavnicima Vlade daju rok od još pola sata da ih prime.

Istaknuo je i da, ukoliko se tijekom današnjeg dana ne postigne nikakav dogovor, sutra nastavljaju s prosvjedima, u kojima će im se, kako je rekao, pridružiti prosvjednici s kamionima iz Slavonije.

Ukoliko se poljoprivrednicima do tada ne javi nitko iz Vlade, svi traktori koji su trenutno na Zagrebačkom velesajmu vratit će se pred Ministarstvo i blokirati Zagreb, izjavio je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek.

Izvor: Hina
10.06.2009. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh