« Ostali sportovi
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
ČESTITKE

Tokio dobio Olimpijske igre 2020

Nakon katastrofa u Fukušimi, ovaj događaj Japancima ponovno vraća nadu i polet, veselje u zemlji je veliko, baš kao i tuga u Istanbulu i Madridu

Ovako će izgledati olimpijsko selo
Ovako će izgledati olimpijsko selo (tokyo2020.jp)
Više o

Tokio

,

Olimpijske igre 2020.

Slavlje u Tokiju! Razočaranje u Španjolskoj i Turskoj: domaćin Olimpijskih igara u ljeto 2020. godine bit će ipak Japan, odnosno Tokio. U drugom krugu glasanja, glavni grad Japana uspio je dobiti 60 glasova, dok je njegov konkurent Istanbul dobio svega 36 glasova. „Konačno Olimpijada dolazi u Japan! Malo sam se brinuo oko toga hoćemo li je dobiti ili ne. Ova odluka će Japanu ponovno donijeti mnogo nade", rekao je japanski premijer Shinzo Abe

Otvoren, siguran i inovativan

Glavni grad Japana, uspio je svojom prezentacijom uvjeriti članove Olimpijskog odbora (IOC) kako je upravo to mjesto ono pravo za održavanje ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine. Japanci su prilikom predstavljanja u prvi plan postavili snažnu infrastrukturu, stabilnost i sigurnost. Tome se pridružilo i sportsko oduševljenje Japanaca, koje su na koncu dokazali i tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine održanog u njihovoj zemlji.

Kao važnu točku u nizu argumenata, ta je zemlja istakla i svoju otvorenost prema svemu novom i inovativnom. Dodatne bodove Japan je u svakom slučaju dobio i na osnovu futurističkog Olimpijskog stadiona, poznate britansko-iračke arhitektice Zahe Hadid. Na kraju je članove Olimpijskog komiteta uvjerila i činjenica kako se 85 posto natjecanja ovdje mogu održati u radijusu od samo osam kilometara udaljenom od Olimpijskog sela.

Čak i po pitanju sigurnosti u svezi s eventualnim posljedicama nuklearne katastrofe u Fukušimi, Tokio je uspio odagnati sve strahove Olimpijskog komiteta. „Ja vam jamčim da je situacija pod kontrolom. Ta katastrofa nije nikada, a i neće Tokiju nanijeti štetu", izjavio je japanski premijer Shinzo Abe.

„Tokio je bio jedan vrlo snažan kandidat, u to su se uvjerili jednako jaki Madrid i Istanbul. Sva tri grada su u stanju organizirati Olimpijske igre, no Tokio je najviše uspio uvjeriti članove Komisije", rekao je predsjednik IOC-a, Jaques Rogge. Time će Tokio postati i peti po redu grad u kojem će se Olimpijske igre održati po drugi put. Japan je naime domaćin bio već i 1964. godine.

Razočaranje u Istanbulu i Madridu

Dok je u Tokiju trajalo slavlje, u Turskoj je vladalo veliko razočaranje. Premijer te zemlje, Recep Tyyio Erdogan, kako navode mediji, izjavio je da se ta odluka mora prihvatiti, te da je ulazak Istanbula u najuži krug bio ogroman uspjeh. „Tužan sam jer je zemlja, koja je pobijedila u natječaju, već jednom bila domaćin Olimpijade", rekao je Erdogan. Istanbul se naime već po peti put kandidirao za domaćina Olimpijskih igara. Tijekom natječaja, predstavnici Istanbula su uvijek iznova naglašavali kako Turska čini sve ne bi li postala demokratičnija i otvorenija zemlja.

Slično raspoloženje vlada i u Madridu. I taj se grad u već tri navrata kandidirao za domaćina Olimpijskih igara, no do sada bez uspjeha. Njegovi predstavnici su članove IOC-a pokušali uvjeriti da gospodarska kriza u zemlji ni u kojem slučaju neće utjecati na organizaciju Olimpijade. No, čak niti činjenica da je u toj zemlji većina sportskih stadiona i dvorana već izgrađena, nije uspjela uvjeriti članove IOC-a. Madrid je ispao već u prvom krugu najužeg glasanja. „Nitko nije mogao računati s time da će Madrid ispasti već tada. To nas čini jako tužnima", rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo.

Traži se novi predsjednik IOC-a

Izbori u Buenos Airesu time međutim nisu još završeni. U sljedećim danima mora se još donijeti odluka hoće li hrvanje i dalje ostati olimpijska disciplina, te hoće li se ljetnim olimpijskim disciplinama pridružiti badminton i squash. No, najvažnija odluka o kojoj će i u budućnosti ovisiti mnogo toga očekuje se u utorak, 10. rujna. Tada članovi IOC-a, moraju izabrati svog novog predsjednika. Jedan od kandidata je i predsjednik Njemačkog olimpijskog saveza, Thomas Bach.

Piše: Olivia Fritz, dpa/Željka Telišman//DW
08.09.2013. 11:02:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh