« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SVEMIR

Titan su oblikovale iste sile kao i Zemlju

Titanove dine i jezera relativno su mladog postanka, dok se planinski dio čini stariji, kažu znanstvenici

Sjajna fotografija Titana
Sjajna fotografija Titana (NASA)
Više o

mjesec Titan

Najveći Saturnov mjesec ima jezera, planine i dine, a njegova je površina izbrazdana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju, objavili su znanstvenici.

Skupina predvođena Rosaly Lopes s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) kazala je da je Titanova vidljiva vanjština "jedna od geološki najraznolikijih u Sunčevu sustavu".

"Unatoč razlici u materijalima, temperaturama i gravitacijskim poljima između Zemlje i Titana, mnoga obilježja njihovih površina slična su i mogu se interpretirati kao proizvod istih geoloških procesa", objavili su znanstvenici u časopisu Nature Astronomy.

Koristeći se radarom i podacima što ih je prikupila sonda Cassini, koja se srušila na Saturn 2017. nakon dvadesetogodišnje misije oko njega, znanstvenici su uspjeli popuniti mnoge praznine u mapiranju Titana, udaljenog nekih 1,2 milijarde kilometara od Zemlje.

Titanove dine i jezera relativno su mladog postanka, dok se planinski dio čini stariji, kažu znanstvenici.

Titanova površina oblikovana je akumulacijom i erozijom sedimenata i pokazuje "jasne latitudalne varijante, s dinama na ekvatoru, visoravnima na srednjim zemljopisnim širinama i jezerima na polovima".

Područja oko ekvatora su aridna, a oko polova je vlažnije.

Kao u slučaju Zemlje, Titanova površina izbrazdana je kraterima, erozijom, kretanjem tektonskih ploča i moguće vulkanskim aktivnostima.

Titan je, osim Zemlje, "jedino poznato nebesko tijelo s tekućim površinama", kazala je znanstvenica Alice Le Gall, članica skupine znanstvenika.

Pojasnila je da se metan na iznimno niskim temperaturama javlja u tri stanja, krutom, tekućem i plinovitom i na Titanu čini ciklus kakav je na Zemlji sličan kiši koja stvara rijeke i jezera te potom isparava kako bi ponovno oblikovala oblake.

26.11.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh