« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
COOL

Tinejdžer na praksi otkrio nastanjivi planet

Tijekom ljeta 2019. godine Cukier je dobio zadatak istražiti "varijacije u sjaju zvijezda" na fotografijama koje je napravio TESS

Kad tinejdžeru daš teleskop...
Kad tinejdžeru daš teleskop... (Arhiva)
Više o

egzoplaneti

,

TESS

,

TOI 1388D

NASA je prošlog ponedjeljka objavila da je zahvaljujući TESS misiji otkriven još jedan planet, koji je sličan Zemlji i koji najvjerojatnije ima uvjete pogodne za razvoj i održavanje života.

Radi se o planetu TOI 1338 b, koji se nalazi u sazviježđu Slikar (lat. Pictor) i koji je udaljen 1.300 svjetlosnih godina od nas, a otkrio ga je nitko drugi do sedamnaestogodišnji stažist Wolf Cukier, piše Mashable.

Tijekom ljeta 2019. godine Cukier je dobio zadatak istražiti "varijacije u sjaju zvijezda" na fotografijama koje je napravio TESS, jer je, kako je NASA ranije priopćila, ljudsko oko bolje za uočavanje sitnih promjena i matrica nego algoritmi namijenjeni tome, pa je ovo bio savršen zadatak za prvi tjedan stažiranja.

"Pregledao sam sve ono što su volonteri označili kao važno kada sam naišao na sustav od dvije zvijezde. Trećeg dana stručne prakse ustanovio sam da u sustavu TOI 1338 postoji planet koji bi mogao biti pogodan za život", kaže Cukier.

15.01.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh