« Zagreb
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
TIHA MISA

"Tiha misa" Arijane Lekić-Fridrih u Zagrebu, 3.8.2024.

21. skupna performativna akcija “Tiha misa”, Arijana Lekić-Fridrih 3.8.2024. (subota) u 8:30 Trg bana Josipa Jelačića (ispred Gradske kavane), Zagreb

21. Tiha misa
21. Tiha misa (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

Arijana Lekić-Fridrih

Ove subote će se „Tiha misa", 21. po redu skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić-Fridrih, održati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred Gradske kavane). Ovaj put, intervencija će uključivati i postavljanje umjetničke instalacije. "Tiha misa" umjetnička je reakcija na muškarce koji u navodnoj molitvi kleče svake prve subote u mjesecu u desetak gradova diljem Hrvatske. 

Već gotovo dvije godine, svake prve subote u mjesecu, u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući smanjenje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava. Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris te smo dočekali i ulazak ultrakonzervativne desnice u Vladu RH, ne moramo se više pitati koju budućnost nam spremaju jer su u svojim namjerama poticanja politika neravnopravnosti prilično otvoreni. Sve glasnije se spominju planovi preispitivanja stečenih ženskih prava. Molitve s trgova diljem Hrvatske trebaju ostati neuslišene, jer brojke femicida, nasilja i obespravljenih žena raste svakom novom prvom subotom u mjesecu.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i DVADESET PRVI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost, usprkos ravnopravnosti koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi 'molitve' krunice. Svi građani i građanke ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz "molitve", onog u obitelji i onog kakvo nam predstoji jačanjem ultrakonzervativnih stranaka koje zastrašuju javnost i svoje sljedbenike nepismenim osvrtima na tzv. rodne ideologije i otvoreno pozivaju na deratifikaciju Istanbulske konvencije. Nećemo dozvoliti da žene ostanu  prepuštene same sebi, nejednake  u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

Udruga Domino kontinuirano kroz organizaciju Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih upozorava na sve ove aspekte, mijenjamo narativ i normalizaciju diskursa koji molitelji pokušavaju nametnuti svima. Ne mislimo da je ovo što se događa bezazleno, i borimo se protiv budućnosti u kojoj će s molitve prijeći na djela uvođenja reda kakav, po njima, treba biti u obiteljima i u državi.

Sekularnost je vrijednost koja nije na bubnju i od koje demokratsko društvo ne smije odustati, koliko god se oni koji sekularnost žele rušiti pretvarali da samo kleče i mole.

Ono što je započelo kao intuitivna i instinktivna reakcija Arijane Lekić-Fridrih na okupljanja muškaraca kroz navodne molitve, koje se bez ikakvog razloga odvijaju na javnim trgovima diljem Hrvatske, a u nekim gradovima doslovno ispred katedrala koje u to vrijeme zjape prazne, ove subote će se održati 21. put.

02.08.2024. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh