« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
LOV NA LAŽ

Termalnim kamerama protiv neistine

Lagali ste i sada vas peče savjest? Brzo pod hladan tuš jer dolazi novi detektor laži s termalnom kamerom koji zabilježi i najmanju promjenu vaše temperature.

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

detektor laži

,

termalna kamera

Britanski znanstvenici sa sveučilišta u Bradfordu rade na novom detektoru laži koji pomoću termalne kamere bilježi i najmanju promjenu vaše tjelesne temperature, javlja CNN.

„Kada netko izmišlja laž mozak obično pojačano radi, a to se može detektirati pomoću termalne kamere" kaže profesor Haasan Ugail, koji radi na razvoju projekta, te dodaje da su područje oko očiju i obrazi najosjetljiviji na porast temperature.

Princip na koji ovaj detektor laži radi je ovakav, snimke iz termalne i „normalne" kamere obrađuje računalo te pomoću matematičkih algoritama utvrđuje dali su vaši odgovori bili iskreni ili ne.

Preliminarno testiranje je izvršeno na oko 40 osoba, a laž je detektirana dva od tri puta, što i nije previše pouzdano, no projekt je još uvijek u razvoju. Pokusno testiranje bi trebalo biti izvršeno krajem godine u stvarnim uvjetima.  

Stoga nemojte se iznenaditi, kada dođete  u Veliku Britaniju, ako vam službena osoba u zrakoplovnoj luci gurne kamere u lice. Sve će biti u redu ako ste iskreni i nešto ne skrivate.

13.09.2011. 14:15:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh