« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Taksisti traže poskupljenja, a inspekcija propisanu opremu

Inspekcija cestovnog prometa užurbano priprema plan za nadziranje taksista

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (VELIBOR PANIĆ/CROPIX)

U SJENI zahtjeva za poskupljenjem taksi usluga, koju će od svoje Uduge zatražiti zagrebački taksiti, inspekcija cestovnog prometa užurbano priprema plan za nadziranje taksista koji ne zadovoljavaju standarde poput ugrađene klime i zračnih jastuka. Novi, postroženi uvjeti koji još propisuju ABS sustav kočenja, dovoljno velik prtljažni prostor i pojaseve na svim sjedalima, počeli su vrijediti od 1. siječnja.

Kazne i do 25 tisuća kuna
Na područje grada Zagreba raspoređeno je šest inspektora cestovnog prometa koji osim taksi službe nadziru i ostale segmente cestovnog prometa, propisane odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o javnim cestama. Svim taksistima koji ne zadovoljavaju uvjete propisane 1. siječnja, prijeti kazna između pet i 25 tisuća kuna i oduzimanje koncesije.

Bandić bez komentara

Jučer se oko 15 sati na Glavnom kolodvoru okupilo društvo od desetak taksista koji su hladno zimsko poslijepodne kratili kartajući belu na prtljažniku jednog taksija. Kao stol poslužio im je očuvani mercedes iz 1994. godine, koji naoko zadovoljava sve stroge uvjete. No samo naoko, kaže njegov vlasnik Milan Miljenović, budući da automobilu popularnog taksista još uvijek nedostaju zračni jastuci i klima.

- Slažem se da se zakon mora poštivati, no ipak je prestrog. Moj taksi je potpuno očuvan, čist i udoban te ima kožna sjedala. Svejedno, inspekcija me može kazniti. Naime, mojem automobilu nedostaju klima i zračni jastuci, a vjerujem da su klijentima važniji komfor i susretljivost - kaže Milan. Kako su rekli u Ministarstvu turizma prometa i veza, inspektori cestovnog prometa trenutačno razrađuju plan o tome kada će izaći na teren. Između ostalog, posebnu će pozornost posvetiti taksi prijevoznicima koji nisu zamijenili svoje automobile i ugradili propisanu opremu.

A moguće poskupljenje usluge taksi prijevoza jučer gradonačelnik Milan Bandić nije htio komentirati. Na pitanja hoće li Grad Zagreb stopirati moguće poskupljenje i hoće li dovesti konkurenciju Udruženju autotaksi prijevoznika, nije odgovorio.

Šnidarić: ‘Bez poskupljenja'

- Sam predsjednik udruženja Juraj Šnidarić tvrdi da povećanja cijena prijevoza neće biti. Prema tome, ne možemo reći što Grad planira poduzeti po tom pitanju. Samo u slučaju da do poskupljenja zaista dođe, iznijet ćemo svoje mišljenje - rekla je Iva Mia Erak, gradonačelnikova glasnogovornica.


Piše: JL
10.01.2008. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh