« Najave & Događanja
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OVAJ VIKEND

Svjetski dan ptica selica u zagrebačkom ZOO-u

Zoološki vrt pripremio je bogat program 7. i 8. svibnja povodom Svjetskog dana ptica selica

Ptice selice
Ptice selice (Wikipedia)
Više o

zagrebački zoo

,

svjetski dan ptica selica

,

ptice selice

,

zagreb-info

Ovaj će se vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježiti Svjetski dan ptica selica, gdje će se kroz prigodni program posjetitelji upoznati s važnošću očuvanja njihovih staništa.

Program će se održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja, a sudjelovat će i niz ustanova, udruga i drugih organizacija koje se bave zaštitom ptica i njihovih staništa. Posebno zanimljivo bit će predstavljanje Udruge Biom i Parka prirode Lonjsko polje, priopćio je danas zagrebački Zoološki vrt.

Ističe kako će u sklopu bogatog programa najmlađi posjetitelji moći sudjelovati u raznovrsnim kvizovima, radionicama i igraonicama. Među najzanimljivijima su, navode u priopćenju, "Pačja škola" i poligon sa zadatkom "Preleti ako možeš", gdje će se djeca upoznavati s preprekama s kojima se pri povratku kući susreću ptice selice. Promjene u njihovim staništima tema su ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica.

Zagrebački Zoološki vrt navodi kako čovjek mijenja lice Zemlje izgradnjom gradova, krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, isušivanjem vodenih područja i iskapanjem minerala. Sve to posebno se dobro vidi iz zraka, pa je naziv ovogodišnjeg programa "Promjene u korištenju zemljišta iz ptičje perspektive".

Promjenama u prirodi nestaju i staništa ptica selica. Njihova je zaštita zbog toga nužna, a štiteći ptice selice utječemo i na zaštitu cijelog planeta, navodi u priopćenju Zoološki vrt grada Zagreba.

Svjetski dan ptica selica od 2006. se godine obilježava diljem svijeta tijekom drugog vikenda u svibnju. Njegova je svrha podići svijest javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Međunarodnoj inicijativi svake se godine pridružuje i Zoološki vrt grada Zagreba.

06.05.2011. 22:03:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh