« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
NE PROPUSTITE

Suze sv. Lovre - spektakl na nebu

Najbolje vrijeme za njihovo promatranje sa sjeverne hemisfere bit će tijekom noći s petka na subotu, i to od 2:00 do svitanja

Jeste li spremni za spektakl na nebu?
Jeste li spremni za spektakl na nebu? (Arhiva)
Više o

Perzeidi

,

suze sv. Lovre

,

Swift-Tuttle

,

meteorski pljusak

Suze svetog Lovre godišnji su meteorski pljusak koji spada među najsvjetlije i najvidljivije meteorske rojeve, a na nebu će ga se najjasnije moći vidjeti između 11. i 13. kolovoza, piše Telegraph.

Do kiše meteora dolazi kada Zemlja prolazi kroz polje krhotina koje nastanjuju orbitu pojedinog meteora, u ovom slučaju, kometa Swift-Tuttle. Zbog perspektive meteorski pljuskovi ostavljaju dojam da izbijaju iz jedinstvene točke na nebu koja se naziva radijantom. Prosječni meteor nastaje od čestica veličine zrnca pijeska koje izgaraju pri ulasku u Zemljinu atmosferu jureći brzinom od 215 000 km/h.

Suze svetog Lovre, poznate i kao Perzeidi, potječu iz zviježđa Perzeja. Najbolje vrijeme za njihovo promatranje sa sjeverne hemisfere bit će tijekom noći s petka na subotu, i to od 2:00 do svitanja.

Komet Swift-Tuttle je najveći poznati objekt koji na redovitoj bazi prolazi kraj Zemlje, a njegov je promjer 26 kilometara. Napravi puni krug oko Sunca svake 133 godine, a prolaskom kroz unutarnji dio Sunčeva sustava, zagrije se ostavljajući za sobom čestice u orbiti. Zadnji put kad je bio najbliže Suncu bilo je u prosincu 1992. godine, što će se ponoviti tek u srpnju 2126. godine.

11.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh