« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
GLEDAJTE!

Suze sv. Lovre najjače u noći 12. kolovoza

Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22:00 sata do jutra

Ne zaboravite - noć 12. na 13. kolovoza
Ne zaboravite - noć 12. na 13. kolovoza (Wikipedia)
Više o

Perzeidi

,

suze sv. Lovre

,

meteori

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat obzirom da će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora. 

Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22:00 sata do jutra.

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji meteori su, pak, poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

•    ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
•    za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
•    meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
•    potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
•    potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

08.08.2019. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh