« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SOLARNI SPEKTAKL

Suncem divljao supermasivni tornado

Na površini Sunca pojavio se gigantski tornado pet puta veći od Zemlje, a temperatura mu je dosezala nevjerojatnih dva milijuna stupnjeva Celzija

Masivni tornado na površini Sunca
Masivni tornado na površini Sunca (YouTube screenshot)
Više o

Sunce

,

solarna baklja

,

sunčeva korona

,

solarni tornado

Sve oko naše zvijezde, Sunca, je veliko, pa tako i oluje koje nastaju na njenoj površini poprimaju epske razmjere. Tokom jučerašnjeg dana NASA je objavila snimku solarne aktivnosti iz rujna prošle godine, a na tom videu se može vidjeti supermasivni tornado koji je pet puta veći od Zemlje.

Ne samo da je veličina tornada zastrašujuća, nego su vreli vjetrovi postizali brzine i temperature koje jednostavno oduzimaju dah. Naime, vjetrovi su puhali brzinom od oko 300 tisuća kilometara na sat, a temperature su dosezale nevjerojatnih 2 milijuna stupnjeva Celzija.

Znanstvenici vjeruju da se solarni tornado javlja prije koronalnog izbacivanja masa, odnosno Sunčevih baklji koje predstavljaju veliku opasnost za satelite u orbiti, te našu električnu mrežu.

"Ovaj unikatni i spektakularni tornado mora igrati ulogu kod izazivanja Sunčevih oluja", rekao je dr. Huw Morgan, znanstvenik sa Sveučilišta Aberystwyth koje je otkrio pojavu.

Ako želite možete pogledati ovaj spektakularni solarni tornado:

30.03.2012. 16:55:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh