« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NAKON OSAM GODINA

Sud naložio Josipu Radeljaku da ruši penthouse na Cvjetnom

Josip Radeljak situaciju je komentirao u svom stilu izjavivši kako ga presuda ne interesira jer "se kupa i baš ga briga za Srpsku pravoslavnu crkvu"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (business.hr)
Više o

Cvjetni trg

,

Srpska pravoslavna crkva

,

sudska presuda

,

Josip Radeljak

Županijski sud u Zagrebu nakon osam godina sporenja donio je rješenje prema kojemu Josip Radeljak mora srušiti bespravno sagrađeni 'penthouse' na sedmom katu zgrade na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Tužbu protiv Radeljaka pokrenula je Srpska pravoslavna crkva prije osam godina zbog njegovog uzurpiranja 150 metara kvadratnih zajedničke terase na vrhu zgrade na adresi Trg Petra Preradovića 5, javlja Jutarnji list.

Spor Radeljaka i Srpske pravoslavne crkve počeo je 2002. godine nakon što je Radeljak kupio dvosobni stan i krajem travnja počeo izvoditi radove na spornoj terasi koji su do tada koristili svi suvlasnici zgrade.

Radeljak je kao predstavnik suvlasnika s vlasnicima otkupljenog stana potpisao ugovor o dugoročnom zakupu terase prema kojem ju je mogao koristiti do 2031. godine no, prema izjavi odvjetnice Srpske pravoslavne crkve, taj ugovor je nevažeći jer na njemu nije bilo potpisa odnosno suglasnosti ostalih suvlasnika. Oni su se tijekom uređenja Radeljakovog stana bunili jer je izveo zahvate na stubištu i liftu, ali očito nedovoljno jer niti jedna nadležna institucija, kako je to već u Hrvatskoj običaj, nije reagirala na protuzakonito izvođene radova dok ih se još moglo zaustaviti.

Prema pravomoćnoj presudi, Radeljak će morati terasu vratiti u prvobitno stanje. To znači da  mora srušiti pregradni zid na terasi, ukloniti staklene stijene i vratiti tri metalna stupa, ukloniti 13 betonskih žardinjera s kabelima i rasvjetom u njima, jedan unutarnji i vanjski kamin, sudoper, jednu ljuljačku, stol sa 12 stolica i 6 svjetiljki. Pod terase morat će zamijeniti novim betonskim pločama, a mora ukloniti i tepison s poda. Na krov terase morat će vratiti TV antenu, a u stubište zgrade ponovno vratiti plafonjere te zazidati krovnu ploču lifta između 6. i 7. kata. Uz to morat će srušiti i dio 'penthousea', odnosno ukloniti kamin s ventilatorom, podne keramičke pločice i podno grijanje, jedan stol, jedan dvosjed i dvije fotelje, saznaje Jutarnji.

No, kako bi sve to trebao napraviti u roku od osam dana vrlo je realno za očekivati da će Srpska pravoslavna crkva, nakon isteka tog roka, morati podnijeti zahtjev za ovrhom. To vjerojatno neće niti stići napraviti jer je Radeljakov odvjetnik, unatoč pravomoćnosti presude, najavio da će protiv sudske odluke "podnijeti izvanredne pravne lijekove".

Josip Radeljak situaciju je komentirao u svom stilu izjavivši kako ga presuda ne interesira jer "se kupa i baš ga briga za Srpsku pravoslavnu crkvu".

15.01.2010. 13:20:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh