« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Što bi se dogodilo da Sunce odjednom nestane?

Izračunali smo da će se Sunce ugasiti za nekoliko milijardi godina, ali jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo s našim planetom i ljudima da Sunce nestane ove sekunde?

Što bi bilo kad ga ne bi bilo?
Što bi bilo kad ga ne bi bilo? (Arhiva)
Više o

Sunce

,

život na Zemlji

Sunce je stvar koja oduvijek stoji tamo negdje na nebu i o kojoj razmišljamo samo kad nam smeta, no što bi bilo kad bi ono jednostavno - nestalo?

O ovom je pitanju intenzivno razmišljao i Albert Einstein, a prije njegove teorije relativnosti, znanstvenici su pretpostavljali da je gravitacija sila koja djeluje trenutačno, za razliku od svjetlosti koje ima svoju brzinu.

Kada bi tome bilo tako, mi bismo nakon nestanka Sunca još 8 minuta vidjeli Sunce na nebu.

Nakon 8 minuta prestao bi proces fotosinteze. Kako tvrdi Michael Stevens s popularnog YouTube kanala Vsauce, većina malih biljaka bi nestala u roku od nekoliko dana, a prosječna temperatura na Zemlji bi dosegla -100 stupnjeva Celzija do kraja prve godine. Sva voda na površini bi se zamrznula, a Zemlja bi postala ledeni svijet.

Organizmi koji žive u blizini geotermalnih izvora nastavili bi živjeti još milijardama godina, a ljudi bi s vremenom izumrli.

Nestane li Sunca i njegove gravitacije, Zemlja bi nastavila putovati istom brzinom u nepoznatom smjeru. Za milijardu godina bi prešla čitav promjer Mliječne staze.

11.08.2015. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh