« Zagreb
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
SVI NA TRG

Stigao ZeGeVege 2016.

Na ZeGeVege festivalu održivog življenja, uz zabavu i dobru vegansku klopu, ostaje mjesta i za aktivizam

Radionice, predavanja, bogat program ...
Radionice, predavanja, bogat program ... (ZeGeVege)
Više o

ZeGeVege festival

,

program

ZeGeVege festival, uz mnoštvo zanimljivosti, prava je prigoda za naučiti nešto novo o održivom življenju i veganskoj prehrani. Održivo življenje je način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne narušavaju okoliš, život životinja i dobrobit ljudi. Takav način življenja dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu i miran suživot svih živih bića na planetu.

ZeGeVege festival je edukativnog karaktera i organizira ga na neprofitnoj osnovi udruga Prijatelji životinja. Na području cijelog Trga bana Jelačića naći će se više od stotinu izlagača, šest restorana, šator s predavanjima i radionicama, pozornica s cjelodnevnim programom. Osim mnoštva dobre veganske hrane poput vege ćevapa, burgera od konoplje, gulaša, kebaba, sirovih torti i sladoleda, bit će prilike i za isprobavanje obuće izrađene od neživotinjskih materijala te tehnologije virtualne stvarnosti.

Od brojnih predavanja mogu se izdvojiti nutricionističko predavanje o veganstvu u trudnoći i djetinjstvu, predavanje o povezanosti ekologije i hrane i predavanja o povezanosti veganstva i feminizma. Na radionicama će se moći saznati kako pripremiti slasna jela s palačinkama bez jaja, sirove slastice i slično. Posjetitelje očekuje i šminkanje s veganskom kozmetikom, nagradna igra, a dijelit će se i veganski kondomi!

Broj vegetarijanaca i vegana neprestano raste, pa tako u Hrvatskoj ima više od 160 tisuća ljudi koji se tako hrane, a velika većina građana podržava ovaj rastući pokret i, naravno, voli pojesti dobar veganski obrok. Kako još uvijek sve javne institucije nemaju osiguran veganski obrok za osobe koje ga zatraže, posjetitelji će moći potpisati peticiju i tako se aktivirati i glede ljudskih prava.

Na ZeGeVege festivalu predstavit će se i brojne udruge čiji rad je povezan s održivim življenjem, a svaki posjetitelj otići će s brošurom u kojoj su recepti te korisne i zanimljive informacije.

ZeGeVege festival dobio je iznimno veliku potporu raznih institucija. Na ZeGeVege festival, 2. rujna u 9 sati, doći će ministar poljoprivrede Davor Romić koji će i pozdraviti sve prisutne.

Od ostalih predstavnika dolaze: Diana Topčić Rosenberg ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, Irina Zupan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Jelena Pavičić Vukićević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Gordana Duvnjak i Maja Dražić ispred Hrvatske poljoprivredne agencije, Emil Tuk ispred Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja za javno zdravstvo, Maja Filipović, tajnica odbora za zaštitu okoliša i prirode, Janja Žic ispred ureda Hrvatske obrtničke komore.

ZeGeVege festival održava se u sklopu međunarodnog festivala Veganmania. Popis svih radionica i predavanja te program nalaze se na www.zegevege.com i Facebook-stranici ZeGeVege Festival.

Pokrovitelji ZeGeVege festivala su: Predsjednica Republike Hrvatske - Kolinda Grabar-Kitarović, Grad Zagreb - gradonačelnik Milan Bandić, Hrvatski sabor - Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo te Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Potporu ovogodišnjem ZeGeVege festivalu dali su: Ured Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ured gradonačelnika Milana Bandića, Gradski ured za zdravstvo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska gospodarska komora - Sektor za turizam, Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Agencija za zaštitu okoliša, Hrvatska poljoprivredna agencija, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Turistička zajednica grada Zagreba.

31.08.2016. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh