« Znanost
objavljeno prije 9 mjeseci i 2 dana
WOW!

Solar Orbiter poslao prve slike Sunca

Satelit lansiran 10. veljače 2020. s pola udaljenosti između Zemlje i Sunca poslao je fotografije koje su otkrile sasvim nov fenomen Sunca, a koji možda da odgovor na najveću tajnu naše matične zvijezde

Fascinantne fotke
Fascinantne fotke (Arhiva)
Više o

Sunce

,

Solar Orbiter

Riječ je o zajedničkom projektu ESA-e i NASA-e. Niti jedna svemirska letjelica sa Zemlje nikada nije prišla bliže Suncu od 209 milijuna kilometara, koja će se u točki u kojoj će biti najbliža Suncu, našoj zvijezdi približiti na samo 28 posto udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Ono što je znanstvenike ovako oduševilo, fotografije su "logorskih vatri", odnosno svojevrsne Sunčeve baklje, ali totalno neusporedive po veličini s pravim, velikim bakljama koje u jednoj eksploziji mogu osloboditi 6x10 na 25. potenciju džula energije.

Ispostavilo se da je površina naše zvijezde istočkana ovakvim malim "vatrama". Znanstvenici, međutim, još ne mogu znati je li riječ o fenomenima iste vrste kao velike baklje, samo manjih razmjera, ili je pak riječ o nečem potaknutom sasvim drugačijim mehanizmima Sunca.

"Ove 'logorske vatre' potpuno su beznačajne svaka sama za sebe, ali ako se zbroji njihov efekt s površine cijelog Sunca, one bi mogle bitno pridonositi ukupnoj toplini solarne korone", kazao je za ESA.int Frédéric Auchère s Institut d'Astrophysique Spatiale.

Solarna korona proteže se sa Sunca milijunima kilometara prema svemirskom prostoru. Iznenađujuće, pokazalo se da temperatura korone i na ogromnim udaljenostima iznosi milijune stupnjeva Celzija, dok je površina Sunca neusporedivo hladnija, 5500°C.

17.07.2020. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh