« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
PLEIADES 1B

Sojuz uspješno lansiran s francuskim satelitom

Ovo je četvrti put da se Sojuz, koji je prvi put lansiran 1966. i konstruiran s namjerom da nosi interkontinentalne balističke projektile, lansira izvan bivšeg Sovjetskog Saveza

Pleiades 1B uspješno lansiran
Pleiades 1B uspješno lansiran (Screenshot)
Više o

lansiranje

,

Sojuz

,

Pleiades 1B

Raketa Sojuz ruske proizvodnje s francuskim promatračkim satelitom lansirana je u subotu navečer iz Francuske Gavajane, objavili su službeni izvori.

Ovo je četvrti put da se Sojuz, koji je prvi put lansiran 1966. i konstruiran s namjerom da nosi interkontinentalne balističke projektile, lansira izvan bivšeg Sovjetskog Saveza. Raketa je lansirana u subotu na večer u 11,02 sati (2,02 sata u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu) s rampe u europskoj svemirskoj postani u blizini Kouroua u Francuskoj Gvajani na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike.

Lansiranje je bilo predviđeno za petak, ali je odgođeno zbog tehničkih poteškoća. Nakon 55-minutnog leta, od rakete je odvojen promatrački satelit Pleiades 1B Francuske svemirske agencije (CNES), kojim će se u prvom redu koristiti francusko ministarstvo obrane, a među korisnicima su i španjolsko ministarstvo obrane te civilni i komercijalni korisnici.

Pleiades 1B, kojega CNES opisuje kao "značajno tehnološko poboljšanje u odnosu na prijašnje naraštaje satelita", konstruiran je kako bi slao na zemlju snimke visoke razlučivosti.

02.12.2012. 13:42:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh