« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PODRŠKA

Skupovi potpire Charlie Hebdou i u Zagrebu

U Zagrebu su jučer održana dva skupa potpore redakciji lista Charlie Hebdo koji je desetkovan bestijalnim terorističkim napadom

U Zagrebu su održana dva skupa
U Zagrebu su održana dva skupa (Screenshot)
Više o

Zagreb

,

Charlie Hebdo

,

skup potpore

Na Trgu Josipa bana Jelačića u Zagrebu u 19 sati održan je globalni spontani skup potpore listu Charlie Hebdo i slobodi govora. Okupilo se više od dvjestotinjak osoba te su potom otišli prema francuskom veleposlanstvu na Zrinjevcu.

Ispred veleposlanstva su zapalili svijeće i položili cvijeće. Također u znak potpore slobodi govora i medija ostavljali su olovke.

Među okupljenima su bili i predstavnici javnog i kulturnog života, članovi udruga za ljudska prava i brojni novinari. Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz zahvalila je okupljenima na podršci nakon čega su se počeli razilaziti.

Nešto ranije, u 15 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je akciju potpore listu Charlie Hebdo i općenito slobodi govora i medija. Pedesetak ljudi, uključujući i predstavnike brojnih medija, okupilo se kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama napada na sjedište francuskog satiričnog tjednika u kojem je dan ranije ubijeno 12 osoba.

Svaki oblik nasilja ovog tipa je apsolutno nedopustiv i treba biti sankcioniran, a s druge strane sloboda govora je neupitno demokratsko pravo i neupitno pravo bilo kakvog slobodnog i otvorenog društva, izjavio je Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je nazočio komemoraciji na Trgu Francuske Revolucije, izjavio je kako mu je drago da se i u Hrvatskoj organiziraju događanja kojima se ne samo izražava sućut i solidarnost obiteljima stradalih i njihovim kolegama, nego i iskazuje želja da se štiti maksimalna sloboda izražavanja i medijske slobode.

Strašno me potresao ovaj događaj, mislim da je ovo po mnogim detaljima zbilja poseban teroristički napad. Poseban po tome jer je napad na medije u pitanju, rekla je Nataša Škaričić.

Za mene je ovo jako tužan dan jer su ljudi ubijeni zbog slobode govora i jako mi je važno biti ovdje, rekao je francuski student u Hrvatskoj.

Zagrebačko okupljanje slijedi trend istovrsnih skupova koji se od jučer događaju u Francuskoj i diljem Europe i svijeta, a organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma koji je potaknuo slične komemoracije u europskim zemljama.

09.01.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh