« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
PRIJAVITE SE!

"Škola bicikliranja 18+" – besplatna edukacija za sigurnu vožnju u gradu

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno je stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše

Trening sigurne vožnje biciklom
Trening sigurne vožnje biciklom (Arhiva)
Više o

Škola bicikliranja

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, udruga Sigurnost u prometu ovu će srijedu, 10. svibnja, u Zagrebu održati besplatnu edukaciju i trening sigurne vožnje za sve odrasle bicikliste. Početak je zakazan u 16.00 sati i trajat će sve do 20.00 sati, a točna lokacija je Boćarski dom (trofejna dvorana) i poligon autoškole ''Megastart'' na Prisavlju.

Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno je stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti njih 61 posto prouzročili su upravo biciklisti. Stoga se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom od strane biciklista. Zato je i pokrenut projekt "Škola bicikliranja 18+".

Uz već spomenutu Udrugu, partneri su i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ - Crveni križ Grada Zagreba, autoškola Megastart, Nextbike sustav javnih bicikala, a sve se radi i uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

- Ovaj projekt nije samo rezerviran za polaznike koji posjeduju svoj bicikl, jer će za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl tvrtka Nextbike osigurati potpuno besplatan najam tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna. Na vama je samo da dođete - poručuju iz udruge Sigurnost u prometu.

U okviru Škole bicikliranja polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnom načinu sudjelovanju biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture za sigurnost biciklista, te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu ''Kockica'' na Prisavlju.

Predavanja će održati stručnjaci Udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ "Megastart" i tvrtke Nextbike.

Organizatori "Škole bicikliranja 18+" pripremili su za polaznike prigodne poklone: Priručnik za bicikliste u izdanju Udruge Sigurnost u prometu, priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake, te poklon bon za korištenje Nextbike sustava javnih bicikala.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za sudjelovanje u besplatnoj Školi bicikliranja 18+ na e-mail adresu info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke na broj 099/ 805 4040. Prijave se mogu slati i na Facebook stranicu Udruga sigurnost u prometu.

- Na kraju posebno želimo istaknuti kako je ovo četvrta godina održavanja "Škole bicikliranja 18+", a dosadašnji polaznici istaknuli su vrijednost prenesenog znanja, osobito u praktičnom dijelu nastave i važnost dobrog poznavanja prometnih pravila. Ove godine očekujemo jednako velik interes prijavljenih budući da je u Zagrebu sve više biciklista kojima je ovaj oblik potpore u bicikliranju izrazito važan. Vidimo se u srijedu! - poručili su iz Udruge.

08.05.2017. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh