« Televizija
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
VIASAT

Sjajne serije na Viasat History u prosincu

Saznat ćete kako su proticali Posljedni dani Anne Boleyn, što su radili Razbijači šifre: Izgubljeni junaci Bletchley Parka i kako su izgledala Slavna putovanja europskim željeznicama

Posljednji dani Anne Boleyn
Posljednji dani Anne Boleyn (Viasat History)
Više o

serije

,

Viasat History

,

Viasat

,

Slavna putovanja europskim željeznicama

Zabranjena povijest

Od 16. prosinca do 20. siječnja, utorkom u 21.00

Znanstvena zajednica ne voli kad novi dokazi dovode u pitanje prenesenu mudrost i osporavaju koncepte koji se stoljećima i desetljećima prihvaćaju kao činjenica. Tijekom godina, nevjerojatne su se priče skrivale ili potiskivale pri čemu su hrabri ljudi koji su pokušavali iznijeti istinu sprečavani u svom naumu i/ili osuđivani. Sve dosada. Voditelj Jamie Theakston u drugoj sezoni dokumentarne serije Zabranjena povijest putuje na daleka mjesta dok traga za odgovorima na najveće svjetske zagonetke među kojima su izgubljeno blago Petre, pravi Sveti Gral i tajne nacističkih NLO-a. U šest čudesnih epizoda Jamie i njegov tim istraživača otkrivaju istinu i mitove koji su zakopani stoljećima.

Slavna putovanja europskim željeznicama

Od 4. prosinca do 8. siječnja, četvrtkom u 20.00

Michael Portillo kreće u drugu sezonu željezničkih putovanja diljem Europe. Naoružan Bradshawovim vodičem iz 1913., putovat će od postaje do postaje te će posjetiti sela i gradove opisane u vodiču. Slijedit će predložene planove puta, odsjedati u preporučenim hotelima, istraživati znamenitosti i ispitivati lokalne tradicije dok pripovijeda priču o Europi iz 1913.

Priča o ženama i umjetnosti

Od 3. do 17. prosinca, srijedom u 20.00

Profesorica Amanda Vickery istražuje svijet žena i umjetnosti. Emisija prati umjetnice i vodi u razdoblje renesanse u kojem je živjela Lavinia Fontana, jedna od malobrojnih žena čiji je rad izložen u galeriji Uffizi. Zatim pratimo razdoblje 18. st. dok Amanda istražuje prvu francusku umjetnicu Elisabeth Vigee le Brun koja je postigla značajan komercijalni uspjeh i naslikala tisuću slika uz pokroviteljstvo Marije Antoanete. Na koncu se prisjećamo početka 20. st., vremena u kojem su žene počele uspostavljati jednakost u vezi s umjetničkim osposobljavanjem i obrazovanjem. Emisija prati putovanje ženske kreativnosti, način na koji se istaknula intimnost, priroda, važnost ljudskih osjećaja te donosi razgovor s najistaknutijom britanskom suvremenom umjetnicom Tracey Emin.

Karpov - Kasparov, dva kralja i jedna kruna

U utorak 30. prosinca u 20.00

Ovaj dokumentarni film ispituje isprepletene portrete Anatolija Karpova i Garryja Kasparova čije se 25-godišnje ljuto suparništvo odvijalo u vrijeme pada SSSR-a. Ova borba između crnih i bijelih figurica bila je mnogo više od šahovskog sučeljavanja. To je bila borba između dvaju političkih profila. Dijelom psihološka drama, dijelom politički triler, ovaj film prikazuje njihove sukobe, slojevite kao babuške.

Posljednji dani Anne Boleyn

U nedjelju 14. prosinca u 21.00

Priča o iznenadnom i nasilnom padu Anne Boleyn stoljećima je obuzimala i žestoko podijelila povjesničare, spisatelje i amaterske zanesenjake zahvaljujući neodoljivim elementima ljubavi, moći, seksa, religije i političkih spletki. Ali tko je uistinu bila žena koja stoljećima izaziva neslaganja i zašto je morala umrijeti? Ova čudesna dokumentarna drama istražuje nevjerojatnu kontroverziju u središtu priče o Anne. Film opisuje tri paranoična i panična tjedna, od njezina uhićenja do pogubljenja, uz argumentirane komentare znamenitih komentatora, uključujući Hilary Mantel, Davida Starkeyja, Philippu Gregory i Alison Weir.

Razbijači šifre: Izgubljeni junaci Bletchley Parka

U ponedjeljak 8. prosinca u 20.00

Dosada skrivena, nevjerojatna priča o britanskom inženjeru Tommyju Flowersu i talentiranom britanskom matematičaru Billu Tutteu. Tutteova vještina dešifriranja i Flowersova inženjerska genijalnost stvorile su Colossus, prvo računalo na svijetu s mogućnošću programiranja. Tutte je otkrio da je odgovoran za ono što stručnjaci opisuju kao najvažniji intelektualni pothvat Drugoga svjetskog rata bez kojega se Dan D nikad ne bi dogodio. Tutte je dešifrirao šifru deset puta složeniju od Enigme i uz pomoć šačice genijalaca omogućio Churchillu da hakira Hitlerovu osobnu liniju, pobijedi u ratu i otvori vrata računalnom dobu.

01.12.2014. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh