« Zagreb
objavljeno prije 2 godine
PROSVJED

Sindikat biciklista poziva na prosvjed ove nedjelje

Prosvjed se organizira zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

Dođite na prosvjed!
Dođite na prosvjed! (Arhiva)
Više o

prosvjed

,

Sindikat biciklista

"Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?" pitanje je kojim Udruga "Sindikat biciklista" poziva građane na prosvjednu kritičnu masu ove nedjelje 27. listopada u 15 sati s okupljanjem kod Muzeja Mimara, i to zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

"Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi kojeg je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je bitno podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže. U stvarnosti su se dogodile samo kozmetičke promjene: osim što se i dalje preuske biciklističke staze sada označavaju bijelom umjesto žutom bojom, biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru", poručuje Tena Šarić iz Udruge "Sindikat biciklista".

"Šira javnost, ali i pojedini stručnjaci, sve glasnije okrivljavaju vozače bicikala za neodgovorno ponašanje i proglašavaju ih glavnim negativcima u prometu. Nažalost, nitko se ne bavi činjenicom da su vozači bicikala prisiljeni snalaziti se, svatko na svoj način, u korištenju nelegalne infrastrukture, a da nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili. Inspekcija za ceste kao ni policija ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava živote svojih korisnika", navode iz Sindikata biciklista.

"Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao "ravnopravni" sudionici u prometu s pripadajućim obavezama, a auto-centrične prometnice kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminiraju ih kao građane drugog reda. Nastavljaju se graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, stvara se ovisnost građana o automobilima, dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu", upozorava Vladimir Halgota iz Udruge "Sindikat biciklista".

Osim vozača bicikala, iz Udruge "Sindikat biciklista" 27. listopada u 15:00 sati ispred Muzeja Mimara u Zagrebu na prosvjednu kritičnu masu pozivaju i pješake, ali i romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju i sve ostale koji smatraju da stati na kraj opasnim i nepropisim uvjetima za ne-automobilski promet u Zagrebu i Hrvatskoj.

Okupljanje je ispred muzeja Mimara, a povorka s policijskom pratnjom će se kretati ulicama: Rooseveltov trg 5 - Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje ulica - Savska - Savska 160 (Vintage Industrial Bar).

22.10.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh