« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Šimić obnavlja staru vilu i otvara kafić u Tkalčićevoj

Poznati nogometaš u obnovu zaštićene kuće uložit će više od milijun eura

U Tkalčićevoj 68 radi se punom parom, iako investitor Dario Šimić još uvijek nije obišao gradilište
U Tkalčićevoj 68 radi se punom parom, iako investitor Dario Šimić još uvijek nije obišao gradilište
Više o

Dario Šimić

Hrvatski nogometni reprezentativac Dario Šimić ovih dana započeo je s rekonstrukcijom dviju vila u Tkalčićevoj ulici u kojima namjerava početkom iduće godine otvoriti luksuzni lounge bar. U građevinske radove na obnovi zaštićenog spomenika kulture s početka 19. stoljeća, Šimić će uložiti oko milijun eura, a radnici tvrtke Teh gradnja kažu da bi rekonstrukcija trebala biti završena krajem ove godine.

Vanjski dio ostaje netaknut
- Riječ je o izuzetno složenim radovima koji se provode u skladu sa svim konzervatorskim uvjetima zaštite. To znači da će vanjski gabariti zgrade ostati netaknuti, dok će se unutrašnjost djelomično rušiti i prema starim projektima temeljito rekonstruirati i vratiti kućama prvotni izgled. Tek sada kada smo počeli s radovima, vidjeli smo da su obje kuće u vrlo lošem stanju te da će sve trule grede, podove i zidove trebati učvrstiti - rekao je Damir Zurovec, inženjer Teh gradnje. Dodaje da je pilotiranje temelja već počelo, te da ovako temeljita rekonstrukcija po kvadratu stoji oko 700 eura po kvadratu.

- Dario Šimić još uvijek nije navratio na gradilište s obzirom da je zauzet nogometnom karijerom, no zaposlio je ljude koji umjesto njega nadziru gradnju - dodao je Damir Zurovec.

No, saznaje se da njegov brat Josip Šimić i majka često obiđu radnike. U Tkalčićevoj 68 jučer se radilo punom parom, a radnici Željko Cvitković, Davor Babogredac, Damir Srbljinović i Milorad Trušček pokazali su reporterima Jutarnjeg lista i projekt na kojem se vidi novi izgled Šimićeva kafića. Dvije dvokatnice od 1000 kvadrata u prizemlju će imati zajedničku ‘plazu’, na kojoj će biti mnoštvo stolova na kojima će se ispijati kokteli, kave i ostala pića.

Kuća se našla na listi kuća za obnovu uz pomoć spomeničke rente, no Dario Šimić nesebično je tih milijun kuna prepustio Gradu za obnovu drugih kuća. Rekao je da će on svojim novcem obnoviti vilu u Tkalčićevoj 68.

Silvije Novak
pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Šimić prepustio milijun kuna
Podsjetimo, Dario Šimić prije tri godine dobio je od Grada Zagreba milijun kuna spomeničke rente za obnovu zaštićene kuće u Tkalčićevoj koju je potom odbio, a novac je prepustio vlasnicima koji nemaju novca za obnovu zgrade. 

08.01.2008. 14:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh