« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FORBES ODLUČIO

Samobor drugi na listi gradova u kojima se najbolje živi u Hrvatskoj

Prvo je mjesto pripalo Varaždinu, a među 20 najboljih su i Sveta Nedjelja, Velika Gorica i Zaprešić

Više o

Samobor

,

Forbesova lista

Na listi Forbesa odlično je prošao cijeli zagrebački prsten pa su među 20 najboljih ušli Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica i Zaprešić. Sve je više onih koji odlučuju raditi u Zagrebu, a živjeti u nekom od njegovih "satelita" koji definitivno omogućuju lagodniji i jeftiniji život. Zagreb je i dalje prvi u državi sa 29.273 poduzetnika koji zapošljavaju više od 365.000 radnika, no kriza je počela zatvarati tvrtke već 2008. pa hrvatska metropola nije ušla među prvih 20 ni po godišnjem rastu poduzetnika ni po broju zaposlenih.

Zagreb je na listi srušila i lista čekanja za vrtiće u mnogim kvartovima te iznadprosječna cijena nekretnina. Međutim, Zagreb i dalje dobiva pluseve na kvaliteti života koju po ponudi teško može nadmašiti bilo koji drugi hrvatski grad. Čakovec nekako potiho uvijek uspijeva ući među najbolje pa je i ove godine na visokom četvrtom mjestu.

Bodovanje po dvadesetak kriterija

Forbes je listu sastavio prema strogoj metodologiji i dvadesetak kriterija na temelju kojih su gradovi skupljali bodove s obzirom na svoju uspješnost. Osnovna baza podataka bile su dvije opsežne analize Financijske agencije o poslovanju svih poduzetnika po gradovima, dakle njihovim prihodima, dobiti i broju zaposlenih u 2008.

Riječ je o posljednjim dostupnim podacima. Svi su gospodarski pokazatelji uspoređeni s godinom ranije. Gradovi su tako posebno skupljali bodove i za svaki rast poduzetnika i njihovih rezultata u godinu dana. Koliko je usporedba s godinom ranije važna najbolje pokazuje primjer Zagreba koji dominira u poslovanju hrvatskih poduzetnika, ali su u mnogim drugim gradovima u godinu dana ostvarili veći rast. Prihodi svih zagrebačkih poduzetnika u 2008. bili su 16,5 puta veći od prihoda poduzetnika u Rijeci, koja je druga na toj listi, te 125 puta veći od prihoda poduzetnika u Zaprešiću.

Međutim, Zaprešić je nadmašio Zagreb po rastu prihoda i prema tom kriteriju pokupio bodove. U konačnici je presudio i trošak neto plaća, nezaposlenost i brzina zapošljavanja te cijene stambenih i poslovnih prostora. Veliki gradovi uglavnom su izgubili bodove na dostupnosti vrtića i škola, što je građanima vrlo važan kriterij za ocjenjivanje kvalitete života.

23.04.2010. 10:17:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh